"lastavica"

Spektakularna opera praizvedena 1917. u Monte Carlu, a večeras prvi put u Zagrebu

Spektakularna opera praizvedena 1917. u Monte Carlu, a večeras prvi put u Zagrebu
21.10.2021.
u 10:08
Puccinijevu operu na pozornici HNK u Zagrebu postavio je Giorgio Surian.
Pogledaj originalni članak

"Lastavicu" vidim kao svježu i poletnu operu i zato sam u nju unio mladenačku energiju. Vrlo je specifična i cijela gotovo koreografska, pokret je konstantan, odnosi su čisti i način kretanja scenom interesantan – kazao je Giorgio Surian, ravnatelj Opere HNK Zagreb uoči večerašnje premijere “Lastavice” Giacoma Puccinija u HNK Zagreb. Riječ je o spektakularnoj tročinki koja traje dva i pol sata s dvije pauze. Našoj publici bit će nešto novo pa označava idealan početak nove kazališne sezone.

INTERVJU

Ivica Buljan: Krleža bi mogao postati predložak za Netflixovu seriju

- "Squid Game” govori o siromašnim ljudima koji se natječu u okrutnoj i smrtonosnoj igri kako bi osvojili novčanu nagradu od 45 milijardi južnokorejskih wona. U seriji se mogu vidjeti scene u kojima se iz vatrenog oružja puca u glavu i vade unutarnji organi. Siguran sam da bi i Krležina distopija prije Prvog svjetskog rata mogla postati predložak za neku Netflixovu seriju, priča nam ravnatelj drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i ugledni redatelj. Imali smo problema kod realizacije ovog intervjua zbog manjka slobodnog vremena, ali ne zbog manjka tema. Angažiran i s jasnim stavovima o odnosu umjetnosti koju živi i društva unutar kojeg je želi realizirati, ni u jednom segmentu nije ostao nedorečen.

– Ta opera nikada nije izvođena u HNK u Zagrebu i usudili bismo se reći da je ovo zagrebačka praizvedba – kazala je intendantica Dubravka Vrgoč.

Izvedbom ravna maestro Lorenzo Passerini, a režiju, scenografiju i kostimografiju potpisuje Hugo de Ana. Puccini je dvije godine radio na toj operi koja je bila završena 1916., ali do 80-ih godina prošlog stoljeća ostala je jedno od manje izvođenih njegovih djela. Priča je to o djevojci visoka roda, ali sumnjiva morala, Magdi di Civry (u HNK Zagreb pjevat će je Lana Kos i Martina Zadro), priležnici bogatog pariškog bankara Rambalda Fernandeza (Ozren Bilušić, Ljubomir Puškarić), koja se iskreno zaljubi u siromašna mladića Ruggera Lastouca (Stjepan Franetović, Alessandro Scotto Di Luzio) i odleti s njim u ljubavno gnijezdo na Azurnoj obali.

No kako to obično biva, djevojka sumnjive prošlosti ne može postati njegova žena i poput lastavice vraća se u svoj zlatni pariški kavez. Riječ je o operi salonskoga sadržaja koja je u vrijeme nastanka bila namijenjena Beču u kojem su stolovali Franz Lehar i Johann Strauss mlađi, a o tome će posvjedočiti majstorski sročen “bečki štih”. No zbog nevolja uslijed Prvog svjetskog rata “Lastavica” ipak nije praizvedena 1917. u Beču, već u mirnijem Monte Carlu, a glavne uloge pjevali su Gilda dalla Rizza i Tito Schipa. Zanimljivo je da ne postoji utvrđena konačna verzija te opere jer perfekcionist Puccini revidirao je njezin završetak do te mjere da je napravio tri verzije s dva potpuno različita kraja i umro 1924. prije nego što se odlučio za konačnu verziju.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.