dokumentarac o žrtvama boko harama

Šokantne sudbine 'izgubljenih djevojaka'

Foto: HBO
Šokantne sudbine 'izgubljenih djevojaka'
18.10.2018.
u 08:40
Hannatu se nema snage suočiti sa svojom obitelji. Habiba je odlučila zadržati dijete silovatelja. HBO je snimio njihove priče
Pogledaj originalni članak

Priznajmo si, strahote koje po prostorima Afrike čini islamistička skupina Boko Haram gledamo kao još jedan u nizu užasa koji se događaju tamo negdje, vjerojatno i s opaskom kako takvo što nismo vidjeli ni u naše najgore doba.

Međutim, zlodjela te zločinačke skupine kod svakoga će pobuditi drugačije osjećaje ako se odluče gledati HBO-ov dokumentarni film “Ukradene kćeri: Otmice Boko Harama”.

Nikada do sada, naime, nisu prikazana osobna svjedočanstva bilo koje od 276 djevojaka koje je 2014. skupina otela i odvela u šumu Sambisa. Njihova je patnja trajala sve do svibnja 2017. godine kada ih Boko Haram pustio ukupno 103, dok su neke i pobjegle. HBO je dobio priliku snimiti šokantna svjedočenja godinu dana nakon puštanja.

U filmu se vidi i njihovo ponovo uključivanje u nigerijsko društvo u kojem pojedina mjesta žive u stalnom strahu od još postojeće skupine. Priče koje iznose djevojke, otete iz grada Chiboka u nigerijskoj državi Borno na dan kada su trebale maturirati, govore ne samo o strahotama života među pripadnicima zločinačke organizacije Boko Harama nego i o ponovnom početku, pa i dokazivanju.

Tek je manji broj djevojaka ponovo sasvim uključen u nigerijsko društvo, većinu se još drži odvojenu od društva te im pomažu psiholozi. Postoji i dodatan razlog, kako bi na njih bacili što veću stigmu, Boko Haram koristi mlade žene i kao bombaše samoubojice. Tu je i strah da neće pustiti ostale djevojke ili će se vratiti po puštene ako o njima progovore previše.

Javnost jest zgrožena, ali i sklona nazivati ih – “zaboravljenim djevojkama”. Nije sigurno koliko ih je zapravo skupina otela, no radi se o tisućama. Ovaj je film isto tako i priča o volji za životom. Zahra koja govori o nevjerojatnim zločinima živi je svjedok. Govori o tome kako djevojke moraju voditi Boko Haram i do drugih djevojaka koje su im onda ili roblje, ili nevjeste, ili naprosto predmet prodaje.

Ali i o 14-godišnjoj djevojci kojoj su ubili oca i majku, a onda ju je silovalo deset zločinaca Boko Harama, od posljedica čega je na kraju i umrla. Sama Zahra pobjegla je iz zatočeništva s još dvije djevojke, no samo je ona stigla do slobode.

Hannatu je u zatočeništvu izgubila nogu za jednog bombardiranja, nakon povratka odbija kontakt s obitelji ne želeći da je takvu vide. Margret ne zna da joj je majka u međuvremenu umrla, obitelj čeka da se potpuno prilagodi da bi joj otkrili da majke koja joj je bila motivacija da preživi više nema.

Habiba se u zatočeništvu morala udati za jednog od pripadnika Boko Harama i imati s njim dijete. Nakon što su je četiri mjeseca držali u kavezu. No ne odriče se djeteta koje je sa zločincem morala začeti, pobjegla je u drugom mjesecu trudnoće.

Film o njihovim sudbinama HBO će emitirati od 25. listopada u 22 sata.

>> Pogledajte kako je bilo na snimanju filma 'Ribanje i ribarsko prigovaranje'

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.