majstor rokokoa

Slika vrijedna milijune eura pronađena nakon dva stoljeća

Foto: wiki
Slika vrijedna milijune eura pronađena nakon dva stoljeća
29.03.2021.
u 12:53
Platno majstora rokokoa Jean-Honorea Fragonarda, koje nitko nije vidio više od dva stoljeća, otkriveno je na istoku Francuske i bit će stavljeno na prodaju u lipnju.
Pogledaj originalni članak

Stručnjak aukcijske kuće Encheres-Champagne otkrio je mali ovalni portret "Filozofa koji čita" na zidu u kući u Epernayu kad je dobio zadatak katalogizirati stvari na tom imanju.

Obitelj godinama nije obraćala pažnju na platno, no stručnjak je otkrio jedva vidljivo umjetnikovo ime na poleđini pozlaćenog okvira.

"Unatoč slojevima prašine i požutjeloj površini, energija ovoga platna savršeno je prepoznatljiva", kaže Stephane Pinta iz ekspertne kuće Turquin u Parizu koja je potvrdila autentičnost djela.

Za razliku od senzualnih pastelnih scena koje su osigurale Fragonardovu slavu kao jednog od majstora slikarstva 18. stoljeća, prigušena slika filozofa koji čita tek je jedan od nekoliko njegovih prikaza starijih muškaraca.

Slika je iz razdoblja 1768. – 1770. kad se Fragonard odmicao od prikaza ukradenih poljubaca u vrtovima i istraživao produbljenije teme. Pinta kaže kako se čini da je boja bila oblikovana, a povremeno čak i izravno nanošena prstom.

"Umjetnik je bio na vrhuncu talenta. Njegovi pokreti kistom bili su brzi, precizni i nevjerojatno izražajni", kazao je.

Vrijednost platna procjenjuje se na 1,5 do dva milijuna eura i bit će na prodaji 26. lipnja u Epernayu.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.