SC ostaje bez dva festivala?

07. 09. 2018. u 13:13 5
Smijenjenu šeficu Kulture SC-a Natašu Rajković, kao i rad Kulture promjene, svojim je potpisima podržalo 1200 kulturnih radnika i građana

Društvenim mrežama jučer su se velikom brzinom proširile oznake #PosljednjiGanz i #NoMoreIzlog koje nagovještaju kraj dva ključna projekta Kulture promjene Studentskog centra u Zagrebu: kazališnog Ganz novog festivala i glazbenog Izloga suvremenog zvuka. Oba festivala pokrenuta su i afirmirana tijekom mandata nedavno smijenjene šefice Kulture SC-a Nataše Rajković.

50. OBLJETNICA Umjetničkom timu 'Stilskih vježbi' uručene Povelje RH za doprinos kulturi

Odbacuju uspješne projekte

Mlade kulturne menadžerice Davorka Begović, Silvija Stipanov i Marta Kiš koje su uz Natašu Rajković bile pogonski motori Kulture promjene tvrde da su dolaskom Davorina Šišmanovića na čelo Kulture SC-a izgubile uvjete za realizaciju i daljnji razvoj festivala.

- Smjenom Nataše Rajković smijenjen je i višestruko nagrađivani program Kulture promjene, a time i svi projekti koji su iz njega proizlazili, uključujući Ganz novi festival i Izlog suvremenog zvuka. Programska vizija, koncept i strategija novog pomoćnika za kulturu SC-a Davora Šišmanovića još nam uvijek nije predstavljena, ako ona uopće postoji. Rok za prijavu programa na Ministarstvo kulture je za pet radnih dana, a ozbiljni, stručni i kvalitetni programi u tom se roku ne mogu osmisliti i razraditi - kažu naše sugovornice, dodajući kako su Europska komisija i voditelji projekata iz partnerskih organizacija obaviješteni o novonastaloj situaciji. Podsjetimo, profesionalno i svjetonazorsko neslaganje između zaposlenika Kulture SC-a i sanacijske uprave eskaliralo je smjenom Nataše Rajković koju Sindikat SC-a smatra nelegalnom. Međutim, sukobi na relaciji Uprava-Kultura u Studentskom centru traju već godinama.

Borba za kulturu promjene Hoće li SC izgubiti EU projekte?

- Iz čistog nerazumijevanja načina sufinanciranja, sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak već je ugrozio realizaciju europskih projekata optužujući da se putem njih u SC-u pere novac Ministarstva kulture RH. Stoga, nismo uvjereni u mogućnost nastavka suradnje, kao ni sudjelovanja SC-a u brojnim međunarodnim mrežama koje su u ovih 14 godina stvorene - kaže nam Silvija Stipanov.

- Više od dvije godine borili smo se i trudili izvršiti programe u koje su bili uključeni i brojni suradnici, te smo se zbog toga svakodnevno suočavale sa suludim dopisima i opstruiranjima. Bilo je teško, ali vjerovale smo da ovaj prostor treba biti otvoren i uz jasne artikulacije programskih smjernica koje su rezultirale nagradama u svim područjima u kojima djelujemo. Ovdje su izlagali i radili studenti, ali su se mogla vidjeti i svjetski poznata i priznata imena. Sve to dovodio je u pitanje novoimenovani pomoćnik ravnatelja SC-a za kulturu Davorin Šišmanović s vrlo konkretnim izjavama i jasnim nerazumijevanjem takvog programskog koncepta - dodaje Marta Kiš, podsjećajući da je Natašu Rajković, kao i rad čitave Kulture promjene, svojim potpisima podržalo 1200 kulturnjaka i građana. Podršku traže od ministrice kulture, koja je već izrazila zabrinutost u vezi događaja u SC-u, ali i od resorne ministrice znanosti i obrazovanja koja o svemu već mjesecima šuti.

Ivana Šojat 'Promijeniti nećete ništa ako odete, nego ako konačno glasno zatražite promjenu'

Program nastaje “guglanjem”

- Ovo je borba za transparentnost i pravilnost cijelog procesa sanacije, za pravo na viziju i profesionalni rad. Krajnje je vrijeme da državni službenici shvate da su kultura i obrazovanje, kreativnost, znanje i izvrsnost neodvojivo povezani i da preuzmu odgovornost za budućnost takve Hrvatske - kažu SC-ovke. U ranijem razgovoru za Večernji list sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak rekao je da ne vidi ništa nelegalno u smjeni Nataše Rajković, na čije je mjesto postavljen Davorin Šišmanović. On je u SC-u svojedobno vodio Dane hrvatskog filma, sve dok 2015. godine organizacija nije prepuštena drugima.

– Umjesto da program bude namijenjen studentima, on je rezultat malo “guglanja” po kvazialternativnim, takozvano urbanim, šatroprovokativnim i sličnim stranicama. Važno im je odmaknuti se od mainstreama, dodati konzultacije s prijateljima te malo osobnih interesa i galame o slobodi izražavanja – rekao je Šišmanović o programu Kulture promjene u razgovoru za Večernji list sredinom prošle godine. Upravo tu izjavu nisu mu oprostile kreatorice spomenutih programa, koje sada ne žele dopustiti da se Šišmanović potpisuje na plodove njihova rada.

- Osim moralnog pitanja, to je i pitanje kršenja autorskih prava i krađe intelektualnog vlasništva. Program Kulture promjene sanacijski upravitelj i njegov novi pomoćnik proglašavali su nerelevantnim, štetnim i nepotrebnim, pa se postavlja pitanje zašto bi ga nastavili - pita se Davorka Begović, dodajući da će programe dogovorene za ovu godinu privesti kraju, iako su neki umjetnici sami najavili moguće otkazivanje suradnje.

Drugi po redu Najšareniji festival u gradu - festival majica Pitsome fesTEEval by Epson

Za komentar o novonastaloj situaciji i potencijalnom gašenju dvaju festivala nazvali smo i samog Šišmanovića, s kojim je telefonski razgovor trajao vrlo kratko.

- Ovo mi je prva takva informacija. Nije mi poznato da je itko išta obustavio. A nisam ni raspoložen za telefonske intervjue - rekao nam je. Njegove odgovore na pitanja poslana putem e-maila do zaključenja ovog broja Večernjeg lista nismo dobili, tako da još ne znamo koje programe namjerava prijaviti na javni poziv Ministarstva kulture RH, čiji rok ističe 17. rujna.

ZDRAVI I U FORMI
Kako podići trčanje na višu razinu i pri tome se ne ozlijediti
pogledajte na vecernji.hr
  • 14:30 7. rujna 2018.

    Pazi izjavu odlaskom N Rajković prestaju sva kulturna digadjanja! E pa draga moja po cijeni 118 miliona bolje da prestanu!

  • 14:08 7. rujna 2018.

    Napravila je 116 milijuna gubitka NAŠIH kuna dijeleći novac sa ovim bijednicima koji sada zavijaju od muke

  • 01:17 10. rujna 2018.

    Mislim da novi šef treba jednostavno najuriti ove hashtag-aktiviste i vratiti SC studentima. A ove djevojke neka svojim novcem i novcem svojih drugarica organiziraju "progresivna" prenemaganja, Medika i kakva slična ruševina zvuče kao optimalna lokacija.

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".