Pobuna kulturnih menadžerica

SC ostaje bez dva festivala?

07.09.2018.
u 13:13
Smijenjenu šeficu Kulture SC-a Natašu Rajković, kao i rad Kulture promjene, svojim je potpisima podržalo 1200 kulturnih radnika i građana
Pogledaj originalni članak

Društvenim mrežama jučer su se velikom brzinom proširile oznake #PosljednjiGanz i #NoMoreIzlog koje nagovještaju kraj dva ključna projekta Kulture promjene Studentskog centra u Zagrebu: kazališnog Ganz novog festivala i glazbenog Izloga suvremenog zvuka. Oba festivala pokrenuta su i afirmirana tijekom mandata nedavno smijenjene šefice Kulture SC-a Nataše Rajković.

Odbacuju uspješne projekte

Mlade kulturne menadžerice Davorka Begović, Silvija Stipanov i Marta Kiš koje su uz Natašu Rajković bile pogonski motori Kulture promjene tvrde da su dolaskom Davorina Šišmanovića na čelo Kulture SC-a izgubile uvjete za realizaciju i daljnji razvoj festivala.

- Smjenom Nataše Rajković smijenjen je i višestruko nagrađivani program Kulture promjene, a time i svi projekti koji su iz njega proizlazili, uključujući Ganz novi festival i Izlog suvremenog zvuka. Programska vizija, koncept i strategija novog pomoćnika za kulturu SC-a Davora Šišmanovića još nam uvijek nije predstavljena, ako ona uopće postoji. Rok za prijavu programa na Ministarstvo kulture je za pet radnih dana, a ozbiljni, stručni i kvalitetni programi u tom se roku ne mogu osmisliti i razraditi - kažu naše sugovornice, dodajući kako su Europska komisija i voditelji projekata iz partnerskih organizacija obaviješteni o novonastaloj situaciji. Podsjetimo, profesionalno i svjetonazorsko neslaganje između zaposlenika Kulture SC-a i sanacijske uprave eskaliralo je smjenom Nataše Rajković koju Sindikat SC-a smatra nelegalnom. Međutim, sukobi na relaciji Uprava-Kultura u Studentskom centru traju već godinama.

- Iz čistog nerazumijevanja načina sufinanciranja, sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak već je ugrozio realizaciju europskih projekata optužujući da se putem njih u SC-u pere novac Ministarstva kulture RH. Stoga, nismo uvjereni u mogućnost nastavka suradnje, kao ni sudjelovanja SC-a u brojnim međunarodnim mrežama koje su u ovih 14 godina stvorene - kaže nam Silvija Stipanov.

- Više od dvije godine borili smo se i trudili izvršiti programe u koje su bili uključeni i brojni suradnici, te smo se zbog toga svakodnevno suočavale sa suludim dopisima i opstruiranjima. Bilo je teško, ali vjerovale smo da ovaj prostor treba biti otvoren i uz jasne artikulacije programskih smjernica koje su rezultirale nagradama u svim područjima u kojima djelujemo. Ovdje su izlagali i radili studenti, ali su se mogla vidjeti i svjetski poznata i priznata imena. Sve to dovodio je u pitanje novoimenovani pomoćnik ravnatelja SC-a za kulturu Davorin Šišmanović s vrlo konkretnim izjavama i jasnim nerazumijevanjem takvog programskog koncepta - dodaje Marta Kiš, podsjećajući da je Natašu Rajković, kao i rad čitave Kulture promjene, svojim potpisima podržalo 1200 kulturnjaka i građana. Podršku traže od ministrice kulture, koja je već izrazila zabrinutost u vezi događaja u SC-u, ali i od resorne ministrice znanosti i obrazovanja koja o svemu već mjesecima šuti.

Program nastaje “guglanjem”

- Ovo je borba za transparentnost i pravilnost cijelog procesa sanacije, za pravo na viziju i profesionalni rad. Krajnje je vrijeme da državni službenici shvate da su kultura i obrazovanje, kreativnost, znanje i izvrsnost neodvojivo povezani i da preuzmu odgovornost za budućnost takve Hrvatske - kažu SC-ovke. U ranijem razgovoru za Večernji list sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak rekao je da ne vidi ništa nelegalno u smjeni Nataše Rajković, na čije je mjesto postavljen Davorin Šišmanović. On je u SC-u svojedobno vodio Dane hrvatskog filma, sve dok 2015. godine organizacija nije prepuštena drugima.

– Umjesto da program bude namijenjen studentima, on je rezultat malo “guglanja” po kvazialternativnim, takozvano urbanim, šatroprovokativnim i sličnim stranicama. Važno im je odmaknuti se od mainstreama, dodati konzultacije s prijateljima te malo osobnih interesa i galame o slobodi izražavanja – rekao je Šišmanović o programu Kulture promjene u razgovoru za Večernji list sredinom prošle godine. Upravo tu izjavu nisu mu oprostile kreatorice spomenutih programa, koje sada ne žele dopustiti da se Šišmanović potpisuje na plodove njihova rada.

- Osim moralnog pitanja, to je i pitanje kršenja autorskih prava i krađe intelektualnog vlasništva. Program Kulture promjene sanacijski upravitelj i njegov novi pomoćnik proglašavali su nerelevantnim, štetnim i nepotrebnim, pa se postavlja pitanje zašto bi ga nastavili - pita se Davorka Begović, dodajući da će programe dogovorene za ovu godinu privesti kraju, iako su neki umjetnici sami najavili moguće otkazivanje suradnje.

Za komentar o novonastaloj situaciji i potencijalnom gašenju dvaju festivala nazvali smo i samog Šišmanovića, s kojim je telefonski razgovor trajao vrlo kratko.

- Ovo mi je prva takva informacija. Nije mi poznato da je itko išta obustavio. A nisam ni raspoložen za telefonske intervjue - rekao nam je. Njegove odgovore na pitanja poslana putem e-maila do zaključenja ovog broja Večernjeg lista nismo dobili, tako da još ne znamo koje programe namjerava prijaviti na javni poziv Ministarstva kulture RH, čiji rok ističe 17. rujna.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

Avatar Mi sami
Mi sami
14:08 07.09.2018.

Napravila je 116 milijuna gubitka NAŠIH kuna dijeleći novac sa ovim bijednicima koji sada zavijaju od muke

LU
Lujo13
14:30 07.09.2018.

Pazi izjavu odlaskom N Rajković prestaju sva kulturna digadjanja! E pa draga moja po cijeni 118 miliona bolje da prestanu!

AU
autoritet
01:17 10.09.2018.

Mislim da novi šef treba jednostavno najuriti ove hashtag-aktiviste i vratiti SC studentima. A ove djevojke neka svojim novcem i novcem svojih drugarica organiziraju "progresivna" prenemaganja, Medika i kakva slična ruševina zvuče kao optimalna lokacija.