PETER WEISZ

Sanja​č​ otvorenih o​č​iju​ u ​Likovnom​ salon​u​ Vladimir Bec​ić​

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Peter Weisz
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Peter Weisz
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Peter Weisz
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Peter Weisz
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Peter Weisz
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Peter Weisz
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Peter Weisz
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Peter Weisz
09.12.2014.
u 23:13
"Peter Weisz dobro poznaje povijest umjetnosti i činjenicu da je apstraktna umjetnost prisutna više od stotinu godina na tlu Europe"
Pogledaj originalni članak

Samostalna izložba slika Petera Weisza koja nosi naziv "Sanjač otvorenih očiju" predstavljena je večeras Brođanima u Likovnom salonu Vladimir Becić. Riječ je o dvadeset dva rada slikara apstraktnih kompozicija, svjetskog putnika hiperpoliglota, te pokretača organizacije i predsjednika jedinstvenog projekta Svjetskih umjetničkih igara (WAG), koje su ovih dana svoju premijeru imale u Beču.

- Peter Weisz dobro poznaje povijest umjetnosti i činjenicu da je apstraktna umjetnost prisutna više od stotinu godina na tlu Europe. Nadahnjivao se slavnim imenima od Edwarda Muncha, Vasilija Kandinskog i rekao bih sjajnih francuskih autora koje reprezentira Art brut umjetnost, dakle prije svega Jeana Dubuffeta. Nije lako govoriti o apstraktnom slikarstvu i slikarima. Peter Weisz svoje slikarstvo bazira na svom unutarnjem svijetu. On više traži vlastitu arheologiju podsvijesti nego li emocionalnih stanja i putem čistog slikarskog jezika pretače na platna. Na njegovim slikama možemo vidjeti oblike, linije, partikule boja koje su u osnovi primarne, poput žute, crvene i plave. Velik je izazov komponirati s takvim registrom boja da bi slika, koja je na prvi pogled kaotična dobila konture reda, iako apstraktnog - istaknuo je na otvorenju izložbe ravnatelj Galerije umjetnina Grada Slavonskog Broda Branimir Pešut.

Peter Pierre Weisz je hrvatsko - izraelski državljanin. Rođen je u Mađarskoj, a odrastao u Osijeku gdje je pohađao gimnaziju. Akademiju likovnih umjetnosti završio je šezdesetih godina u Parizu. Najveći dio svog života bio je slikar, slobodni umjetnik apstraktne estetike. Osam godina živio je u Parizu, a potom je slikarske ateljee imao u Švicarskoj, Nizozemskoj, Italiji, na više mjesta u Americi, Izraelu i sada u Zagrebu. Izlagao je u više od dvadeset zemalja i imao preko stotinu izložbi širom svijeta. Radovi mu se nalaze u brojnim privatnim kolekcijama, institucijama i muzejima. Kao izraelski državljanin, član je Izraelske umjetničke asocijacije, a do 1994. do 1997. bio je direktor prvog izraelskog ureda u Zagrebu, te radio na izgradnji diplomatskih, kulturnih i poslovnih odnosa između Hrvatske i Izraela.

- Izložene slike nastale su u zadnje tri do četiri godine. Uglavnom je riječ o ekspresionističkoj apstrakciji, a samo nekoliko ih je figurativnih. Apstrakcija je izazov. Vi imate čisto platno i svaki potez koji napravite dolazi iz vas. Kod pristupa apstrakciji ljudi uglavnom žele vidjeti što je to na slikama, no s druge strane zaboravljaju da isto tako kada slušaju glazbu ne mogu je prevesti. Ako to može glazba, onda može i slikarstvo. Razlika je samo što glazbu percipiramo putem sluha, a slikarstvo putem vida - kazao je autor izloženih slika Peter Weisz.

Slike s večerašnje izložbe već u veljači putuju u Washington na jednu tamošnju veliku izložbu, a prodajni karakter izložbe u Slavonskom Brodu ima i humanitarnu notu, naime četvrtina ostvarenog prihoda bit će darovana brodskoj Udruzi za unaprjeđenje duševnog zdravlja "Vrapčići".

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.