Strip revija

Rudijev stripovski svijet: Neobjavljene priče potražite u posebnom izdanju Strip revije

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Rudijev stripovski svijet: Neobjavljene priče potražite u posebnom izdanju Strip revije
17.02.2023.
u 10:55
U nedjelju uz Večernjak donosimo posebno izdanje Strip revije.
Pogledaj originalni članak

Posebno izdanje Strip revije Večernjeg lista posvetili smo djelovanju Rudija Aljinovića u stripu. U njemu ćete pronaći manje poznate stripove iz Rudijevog scenarističkog opusa koji još nisu, ili su rijetko objavljeni, nakon premijere u raznim revijama i listovima.

Rudijeva ostavština krije još mnoge tajne bez koje se neće moći pisati povijest hrvatskog stripa, ali za to će trebati vremena i truda s pomnim i sveobuhvatnim zaronom u njegovu bogatu kolekciju koju je marno skupljao godinama.

Rudi je bio iznimno znatiželjna osoba, zabadao je nos gdje god je bilo nešto zanimljivo i te putositnice ovjekovječio u svojim tekstovima koje je više od šezdeset godina objavljivao u nizu časopisa i ilustriranih listova (300 čuda, Otkrića, Vjesnik u srijedu, Vjesnikova revija Globus, Plavi vjesnik, Arena, Vikend, Fokus, Večernji list, Jutarnji list, SN revija, Sprint, hrvatsko izdanje National Geographica). 

Tekstove je potpisivao s punim imenom Rudi Aljinović, ali često i s pseudonimom A. Rudi, Rudi, (A) ili po svom nadimku Kićo.

Od 1958. do 1967. Rudi je sudjelovao je u uredništvu kultnog Plavog vjesnika, pišući mnoštvo reportaža, popularno-­znanstvenih članaka, putopisa, uređujući popularne rubrike „Plavi reporteri javljaju“, „Svemirkova pošta“, „Sastanak na šestoj“, dao je velik doprinos čitanosti i poslije reputaciji lista.

U nedjelju 19. veljače u paketu Večernjim potražite specijalno izdanje Strip revije po cijeni od samo 2,39€. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr