U izdanju Znanja

Roman \"Žena u kavezu\" nastavlja niz sjajnih skandinavskih krimića

Foto: arhiva VL
Roman \"Žena u kavezu\" nastavlja niz sjajnih skandinavskih krimića
14.03.2012.
u 07:46
Za treći roman iz serijala \"Poruka u boci“ autor je 2010. godine dobio nagradu za najbolji skandinavski kriminalistički roman. To je nagrada Stakleni ključ, kojom su prethodno bili nagrađeni i Henning Mankell, Stieg Larsson i Jo Nesbø
Pogledaj originalni članak

Roman "Žena u kavezu" neobičan je i napet triler o policijskom inspektoru Carlu Mørcku i njegovu osebujnom pomoćniku, sirijskom izbjeglici Assadu, te njihovu prvom slučaju – rješavanju otmice nekadašnje političarske zvijezde u usponu Merete Lynggaard. U Danskoj je ubrzo nakon objavljivanja zauzeo prvo mjesto na ljestvici najprodavanijih i zadržao se na vrhu više od godinu dana. Do danas su autorska prava na ovaj roman otkupljena u više od 25 zemalja uključujući Švedsku, Nizozemsku, Norvešku, Njemačku, SAD, Veliku Britaniju, Španjolsku i Rusiju, a hrvatsko izdanje upravo je objavila izdavačka kuća Znanje. 

Žena u kavezu prvi je roman danskog kralja kriminalističkog romana Jussija Adler-Olsena preveden na hrvatski jezik, po kojem upravo se snima i film u produkciji ugledne danske filmske kompanije Zentropa.

Jussi Adler-Olsen danski je pisac rođen 1950. u Kopenhagenu. Studiji sociologije, politologije i filmske umjetnosti, kao i odrastanje uz oca koji je kao psihijatar radio po raznim mentalnim ustanovama, omogućili su mu direktan uvid u krajnje raznovrsnu tematiku o kojoj piše, od ekstremnih oblika mentalnih bolesti do međunarodnih urota. Književnu karijeru započeo je trilerima o međunarodnim zavjerama – Alfabethuset (Kuća Alfabeta, 1997.) i Og hun takkede guderne (Tvrtka Basher, 2002), a najpoznatiji je po seriji trilera o policijskom inspektoru Carlu Mørcku.

Za treći roman iz serijala Flaskepost fra P (Poruka u boci) autor je 2010. godine dobio nagradu za najbolji skandinavski kriminalistički roman. To je nagrada Stakleni ključ,  kojom su prethodno bili nagrađeni i Henning Mankell, Stieg Larsson i Jo Nesbø.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.