Nova knjiga: Neven Orhel "Iskra"

Roman koji je teško čitati dok u Beogradu četnici pjevaju

Foto: Arhiva VL
Roman koji je teško čitati dok u Beogradu četnici pjevaju
18.11.2014.
u 12:14
Ovo je i roman koji ćete dugo pamtiti, ponajprije zbog glavne junakinje čiji lik Orhel stvara od djelića svih onih herojskih žena koje su preživjele rat ostavljajući u njemu ono najdragocjenije što su imale
Pogledaj originalni članak

Mlada policijska inspektorica dobije zadatak istražiti sumnjivu smrt. Je li žrtva doista pala niz stepenice, kako tvrdi jedina svjedokinja, ili ju je upravo ona gurnula zbog događaja iz davne prošlosti kada ju je taj čovjek silovao kao mladu djevojku? No paralelno je u tijeku još jedna važna i mučna istraga. Iz parka u samom centru Zagreba nestala je malena djevojčica. Jedina osumnjičena za njenu otmicu (i moguće ubojstvo) upravo je inspektorica s početka ove priče.

Po ovom okviru radnje roman “Iskra” Nevena Orhela (Fraktura, urednik Sead Serdarević, 139 kuna) trebao bi biti još jedan uzbudljiv krimić, na tragu njegova davnog hita, prvijenca “Uzbuna na odjelu za rak”. Ali ovaj roman mnogo je više od toga, sjajno napisana knjiga atmosfere koja svakog čitatelja vraća u najteže dane Domovinskog rata. Autor, naime, cjelokupnu radnju romana smješta u nekoliko dana (od 16. do 20.) studenoga 1991. godine. Vukovar je pred padom. Inspektorica je heroina Domovinskog rata, hrabra žena koja se dva mjeseca borila u paklu Vukovara i koja je tamo ostavila ljubav svog života – liječnika, koji i sam uoči pada grada leži u bolnici kao ranjenik kojem prijeti gangrena.

I dok se u Zagrebu razrješavaju dva potencijalna zločina, kroz roman teče paralelna ratna priča, satkana od sjećanja na Vukovar, na ljude koji su ga branili, na sve one koji su u drugim hrvatskim gradovima s beskrajnim strahom slušali vijesti. Orhel je svojoj glavnoj junakinji odredio tešku sudbinu. Ona je siroče, dijete nađeno na smetlištu, kći koja nikada neće upoznati svoju majku, ženu koja je odlučila da ona ne treba živjeti. Noseći se s teškim bremenom prošlosti, ona je u policiji završila nimalo slučajno, ali “obilaznim” putem, nakon što je završila studij književnosti. Njoj je pisaća mašina bijeg iz svih teškoća, trauma i frustracija.

Tako Neven Orhel kroz njene zapise piše neke od najpotresnijih stranica koje su napisane o ratu u Vukovaru, o Trpinjskoj cesti, o podrumu bolnice...Svaki je redak romana vremeplov koji čitatelja vraća u te najteže ratne dane. Stoga ovo nikako nije lako štivo, priča koja se čita poput nekog drugog uzbudljivog krimića. No ovo je roman koji svakako treba pročitati, ali ga je vjerojatno najteže čitati baš sada: u mjesecu studenom, kada se priprema još jedna kolona sjećanja u Vukovaru, u godini kada se u Beogradu opet pjevaju četničke pjesme. Ovo je i roman koji ćete dugo pamtiti, ponajprije zbog glavne junakinje čiji lik Orhel stvara od djelića svih onih herojskih žena koje su preživjele rat ostavljajući u njemu ono najdragocjenije što su imale.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.