Kratki film

Recikliranje na festivalu ljudskih prava Karama u Jordanu

Recikliranje na festivalu ljudskih prava Karama u Jordanu
10.10.2012.
u 11:45
Recikliranje je priča o romskoj obitelji s ruba Zagreba koja u rano jutro odlazi na gradski deponij sakupljati robu
Pogledaj originalni članak

Kratki igrani film "Recikliranje" redatelja Branka Ištvančića iz omnibusa "Zagrebačke priče" uvršten je u selekciju i bit će prikazan u glavnom programu trećeg izdanja "Karama 2012.", filmskog festivala ljudskih prava koji će se održati od 10. do 15. prosinca 2012. u jordanskom gradu Ammanu. Festival Karama ima za cilj povećati svijest o ključnim pitanjima ljudskih prava i nasilju diljem svijeta kroz filmske projekcije te putem javnih rasprava i razgovora, i potaknuti obrazovni program koji se proteže do škola, sveučilišta i društvenih domova u Jordanu.

Recikliranje je priča o romskoj obitelji s ruba Zagreba (otac Šaban, majka Šerifa, sin Ivan i još troje djece), koja u rano jutro odlazi na gradski deponij sakupljati robu. Pronađu gotovo nove košulju, odijelo i kravatu. Odjenu najstarijeg sina Safeta i svi skupa, zajedno sa susjedima, otiđu do najsuvremenijeg pogona za recikliranje. Safetu je prvi radni dan. Ideja je priče kroz recikliranje pokazati ciklus promjena koje zahvaća suvremeno društvo i jednu europsku metropolu. Romska obitelj skuplja (reciklira), odjeću koja je ionako trebala završiti u tvornici za reciklažu, da bi uredila sina za posao u toj istoj tvornici. 

Pored glavnih glumaca Slavena Knezovića, Ane Maras i Asima Ugljena zapažene uloge ostvarili su i Romi naturščici, a značajnu pomoć filmu i prilagodbu dijaloga na romski jezik pružio je Kasum Cana. Scenarist filma je Edi Mužina, direktorica fotografije Bojana Burnać, montažer Veljko Segarić, a autor glazbe Semir Sammy Hasić.

Film je bio prikazan na više svjetskih festivala, a u okviru omnibusa "Zagrebačke priče" bio je i u kinodistribuciji diljem Hrvatske.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.