ratni spektakl

Reakcije u Srbiji na vijest kako je 'Bitka na Neretvi' hrvatski film

Foto: Anto Magzan/PIXSELL
Reakcije u Srbiji na vijest kako je 'Bitka na Neretvi' hrvatski film
08.03.2013.
u 21:05
- "Bitka na Neretvi" je jugoslavenski film i nitko nema pravo ga prisvajati. To je bio državni projekt za koji je Bulajić dobio basnoslovan novac. - rekao je za beogradske Večernje novosti povjesničar filma dr. Petar Volk.
Pogledaj originalni članak

Beogradske Večernje novosti donose reagiranja u Srbiji na vijest kako je ratni spektakl s kraja 60-tih \"Bitka na Neretvi\" hrvatski film i da će Jadran film ubuduće biti jedini ovlašten za zastupanje ovog filma za koji redatelj, Veljko Bulajić tvrdi da se još prikazuje po svijetu. Prije tri godine uvršten je među deset najznačajnijih filmova o Drugom svjetskom ratu.

Za Novosti je reagirao povjesničar filma i svjedok nastanka \"Bitke na Neretvi\" dr. Petar Volk.

- Bio sam neposredno uključen u sva događanja oko tog filma, čak i u sklapanje ugovora sa stranim glumcima koji su za to vrijeme dobili astronomske honorare. Motiv za snimanje nije bio umjetničke, već isključivo političke prirode. Trebalo je dokazati kako su se svi naši narodi borili u NOB-u. Tako su se u projekt uključile sve republike i pokrajine, ali se iz čisto administrativnih razloga Jadran film vodio kao izvršni producent. \"Bitka na Neretvi\" je jugoslavenski film i nitko nema pravo ga prisvajati. To je bio državni projekt za koji je Bulajić dobio basnoslovan novac, koje nitko prije njega nikada nije dobio. Zato držim da nije imao pravo na ovakav potez - rekao je dr. Petar Volk.

Redatelj Veljko Bulajić drži kako u svemu ovome nema politike već se isključivo radi o skrbi za daljnju sudbinu ovog filma.

- Više ne postoji jugoslavenska kinematografija. Film je nastao u Hrvatskoj, a odavde su režiser, kompozitor, snimatelj, montažer. Zato je logično da se film dalje navodi kao hrvatski - rekao je Novostima Veljko Bulajić objašnjavajući zašto njegov legendarni film više nije jugoslavenski, već hrvatski. 

>> Bulajićeva \'Bitka na Neretvi\' i službeno postala hrvatski film

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Prodanović
Prodanović
22:11 08.03.2013.

Bravo gosp. Bulajić, da je više takvih ljudi kao Vi, bilo bi manje raznih Pupovaca i sličnih!!!