Andrić i Krleža

Pulski sajam u znaku jubileja Ive Andrića i Miroslava Krleže

Foto: marko prpić/pixsell
Pulski sajam u znaku jubileja Ive Andrića i Miroslava Krleže
09.12.2011.
u 12:36
Završni dani pulskog sajma knjiga i autora prolaze u podsjećanju na jubileje hrvatskih pisaca Ive Andrića i Miroslava Krleže. Predrag Matvejević predstavit će osmo izdanje "Razgovora s Krležom".
Pogledaj originalni članak

Točno na dan kada je prije pedeset godina Ivo Andrić u Stockholmu primio Nobelovu nagradu za književnost, u subotu 10. prosinca, o tom će piscu hrvatske nacionalnosti na sajmu u Puli govoriti Ivan Lovrenović, Miljenko Jergović, Duško Marinković i Vlaho Bogišić. A Pula nije zaboravila ni trideset godina od smrti nesuđenog nobelovca Miroslava Krleže pa će također u subotu Predrag Matvejević predstaviti osmo, prošireno izdanje “Razgovora s Krležom” koje objavljuje VBZ. Uz knjigu će se naći i kompaktna ploča s tonskim zapisom Matvejevićevih razgovora s vodećim hrvatskim književnikom koji je umro u Zagrebu 29. prosinca 1981. godine. U Puli je predstavljena i knjiga Vlaha Bogišića “Krleža: Marginalije” koju je objavio beogradski Službeni glasnik. Kraj sajma obilježit će dodjela Kiklopa u nedjelju u nekadašnjoj crkvi Srca Isusova sada pretvorenoj u galeriju. Kiklopa za životno djelo već je osigurao Matvejević, koji će biti i gost Voje Šiljka na kiklopskom doručku s autorom. A među kandidatima za skulpturu kiparice Marine Orlić je i najizglednija buduća ministrica kulture Andrea Zlatar.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

ČE
četvrti
13:45 09.12.2011.

Nevjerojatno je kako je P. Matvejević zajašio i ne pušta Krležu. Eksploatira ga i kapitalizira svoje razgovore s njim. Kako se nitko ne nađe i do kraja ne istraži odnos Krleže prema Matvejeviću i Krležino mišljenje o njemu. U Čengićevoj knjizi S Krležom iz dana u dan postoji odlomak u kojemu ovaj citira Krležine riječi o Matvejeviću. One su takve da bi ih admin vjerojatno brisao, kada bih ih ja ovdje citirao. Nakon njih može samo čovjek bez obraza pozivati se na Krležu i svoju tobožnju bliskost s njim.

Avatar ReTuRn Of ThE AlieN
ReTuRn Of ThE AlieN
14:34 09.12.2011.

Ovaj ridikul Matvejević je sramota književnika

TH
thekurcula
14:38 09.12.2011.

Vi baš zapeli da Ivu Andrića, protiv njegove volje, ugurate u hrvatsku književnost!? Halo! Više nego jednom veliki pisac je eksplicitno izjavio da je Srbin (katoličke vere, ali kakve veze ima vera sa nacionalnom pripadnošću) i da njegovu književnost treba smatrati srpskom književnošću. Ali vi ga svejedno silujete?