OSCAR

Prvi put u povijesti Oscar je osvojila redateljica

Foto: Reuters
Kathryn Bigelow
Foto: Reuters
jeff bridges
Foto: reuters
oscar
08.03.2010.
u 15:38
Izbor “Narednika Jamesa” najbolji je mogući kompromis između Tarantina i “Avatara”, a njegova redateljica Kathryn Bigelow ovom je nagradom ušla u povijest, a njezin film potukao je “neprobojni” “Avatar”.
Pogledaj originalni članak

Ratna drama “Narednik James” osvojila je šest Oscara, a njegova redateljica Kathryn Bigelow ušla u povijest kao prva žena koja je uspjela osvojiti nagradu u kategoriji najbolje režije. Rasplet je to koji se samo u prvim trenucima objave nominacija činio nemogućim, odnosno nisu ga mogli zamisliti oni koji su još uvijek pod dojmom “Avatarove” vizualne i tržišne superiornosti, pa zagušeni teškom reklamnom artiljerijom nisu u stanju sagledati dokle sežu realne mjere tehnički revolucionarnog, ali sadržajno posve mediokritetskog filma Jamesa Camerona. Je li time šest tisuća Akademijinih glasača pokazalo da cijeni i razumije umijeće puno više od razvojnih trendova i novčanih kanala hollywoodske industrije? Nemojmo baš pretjerivati; to bismo mogli zaključiti da su “Avatara” poharali Tarantinovi “Nemilosrdni gadovi” koji su daleko jači primjer kreacije na djelu od “Narednika Jamesa”, ali recimo da je odabir filma Kathryn Bigelow najpozitivniji mogući kompromis između dva suprotstavljena pola kakve predstavljaju Tarantinov i Cameronov film (premda oba eskapistička). Za razliku od Tarantina, “Narednik James” nosi oskarovcima uvijek dobrodošlu dozu društvenoga angažmana, a da pritom zanatski, režijski posao sasvim dovoljno dolazi do izražaja. Uostalom, riječ je o filmu koji izmiče uobičajenim predodžbama o tipičnim hollywoodskim projektima; stajao je relativno malo, svega 15 milijuna dolara, a scenarij gotovo da je mogao biti ispisan na salveti.

Bez pomaka

S deset kandidata u kategoriji najboljeg filma ne može se reći da se puno postiglo na dizanju nepredvidljivosti; ionako će vam samo najupućeniji filmofili moći nabrojiti više od tri-četiri kandidata, no ako je cilj organizatora Oscara bio staviti u središte pozornosti veći broj filmova i time im priskrbiti kojeg gledatelja više u kinima, može se reći da njihov eksperiment, ako već nije donio ništa novo, nije ni naštetio.

Početak šoua pripao je zasigurno najizvjesnijoj pobjedi, onoj Christopha Waltza u kategoriji najboljeg sporednog glumca za maestralno odglumljen lik slojevitog nacističkog zločinca u “Nemilosrdnim gadovima”. Meryl Streep opet je ostala bez nagrade za najbolju glumicu zbog sklonosti Akademije da u toj kategoriji nagrađuje sveameričke “slatkice” (Sandra Bullock), da za glavne muške uloge nagrađuje kandidate s puno prethodnih nominacija (Jeff Bridges koji je konačno naplatio “Big Lebowskog” i druge izvrsne nenagrađivane filmove ), a da za sporednu glumicu bira najpatetičniju (crnu) novopridošlicu (Mo’Nique).


Nakon svega, nezadovoljnih ne bi trebalo biti, s izuzetkom Camerona, naravno.

 

Dobitnici ovogodišnjeg Oscara su:

 

Film: “Narednik James”

 

Režija: Kathryn Bigelow (“Narednik James”)

 

Glumac: Jeff Bridges (“Crazy Heart”)

 

Glumica: Sandra Bullock (“Priča o prvaku”)

 

Sporedni glumac: Christoph Waltz (“Nemilosrdni gadovi”)

 

Sporedna glumica: Mo’Nique (“Precious”)

 

Strani film: “El Secreto de Sus Ojos” (Argentina)

 

Originalni scenarij: Mark Boal (“Narednik James”)

 

Adaptirani scenarij: “Geoffrey Fletcher (“Precious”)

 

Animirani film: “Nebesa”

 

Scenografija: “Avatar”

 

Kamera: “Avatar”

 

Montaža zvuka: “Narednik James”

 

Miks zvuka: “Narednik James”

 

Originalna pjesma: “The Weary Kind” (“Crazy Heart”)

 

Originalna glazba: “Nebesa”

 

Kostimografija: “Young Victoria”

 

Dugometražni dokumentarac: “The Cove”

 

Kratki dokumentarac: “Music By Prudence”

 

Montaža: “Narednik James”

 

Šminka: “Zvjezdane staze”

 

Kratki animirani: “Logorama”

 

Kratki igrani: “The New Tenants”

 

Vizualni efekti: “Avatar”

 

 

 

 

 

 

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar punkufer
punkufer
16:22 08.03.2010.

Tarantinov film je bezveze.. Avatar je dobar samo u vizualnom smislu. Narednik je dobar.

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
13:30 09.03.2010.

Ja sam sinoc gledao par francuski filmova i kad sam isa piskiti vidih zenu gleda oskare i bacih pogled na tv i skoro da mi doge da povratim kad vidoh neku kravu muce na jednog Afro Amerikanca .Strasno. :-(