Galerija Meštrović

Prva samostalna izložba Marije Ujević Galetović pred splitskom publikom

Foto: Galerija Meštrović
Marija Ujević Galetović
Foto: Zoran Alajbeg
Marija Ujević Galetović
17.07.2014.
u 12:49
Kroz dijalog s radovima Ivana Meštrovića, radovi Marije Ujević Galetović nastoje stvoriti dijalog. Bit će zanimljivo vidjeti i autoričina slikarska djela budući da se tim umjetničkim medijem počela baviti nedavno
Pogledaj originalni članak

Večeras se u Galeriji Meštrović otvara izložba akademske kiparice i umirovljene profesorice ALU i redovne članice HAZU - Marije Ujević Galetović koja izlaže kiparske i slikarske radove na splitskim Mejama u sklopu 60. splitskog ljeta.

Izložba "Marija Ujević Galetović kod Meštrovića“ zanimljiva je i zato jer se ova umjetnica prvi puta samostalno predstavlja splitskoj publici u vrtu Galerije Meštrovi koja nastavlja s ciklusom "Umjetnik kod Meštrovića" započet 2010. Kroz dijalog s radovima Ivana Meštrovića, radovi Marije Ujević Galetović nastoje stvoriti dijalog pa "vitkost i elegancija njezinih „Mački“ korespondira s Meštrovićevim izduženim stupovljem i gracioznošću „Dalekih akorda“. Voluminoznost aktova, poput „Avokada“ ili „Akta“ – plesačice te Marijina duhovitost koja je tako izražajno zadržana u njima, savršeno se uklapaju u društvo s Meštrovićevom „Perzefonom“. Monumentalnost „Vala“, najveće izložene kompozicije na središnjem platou vrta,  posebno se očituje postupnim podizanjem očišta gledatelja koji se uspinje ulaznim stubištem kada se otvara prekrasan pogled na vrt i na raster glavnog stubišta u pozadini „Vala“", piše Andro Krstulović Opara, ravnatelj Galerije Meštović.

Bit će zanimljivo vidjeti i autoričina slikarska djela budući da se tim umjetničkim medijem počela baviti nedavno. Slika morske motive, ali i autoportrete. 

Izložbu prati i katalog kojega je oblikovao Viktor Popović, u kojemu majstorske fotografije potpisuje umjetnički fotograf Zoran Alajbeg. Tekstove su napisali povjesničari umjetnosti Vesna Bulić i Andro Krstulović Opara koji je ujedno i kustos izložbe.

Izložbu će otvoriti pomoćnica ministrice kulture Vesna Jurić Bulatović, a o umjetnosti Marije Ujević Galetović i izložbi govorit će Kažimir Hraste, akademski kipar, profesor na splitskoj Umjetničkoj akademiji i član-suradnik HAZU. Izložba traje do nedjelje, 14. rujna.

>> Javnost prvi put može vidjeti autograf Marinkovićeve Glorije

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.