Amir Or

Proglašen dobitnik Zlatnog vijenca Struških večeri poezije

Foto: Facebook
Proglašen dobitnik Zlatnog vijenca Struških večeri poezije
23.03.2020.
u 10:13
Izraelski pjesnik Amir Or dobitnik je Zlatnog vijenca ovogodišnjih Struških večeri poezije.
Pogledaj originalni članak

Zbog mjera zaštite protiv koronavirusa, organizatori Struških večeri poezije o dobitniku ovogodišnjeg Zlatnog vijenca izvijestili su putem interneta, a dodjela nagrade i festival održat će se u Strugi od 26. do 31. kolovoza. 

Amir Or je intrigantan autor koji nasljeđuje i unaprjeđuje jednu izuzetno bogatu, intrigantnu i utjecajnu književnu i kulturnu tradiciju – židovsku tradiciju koja se kroz vijekove neprekidno gradi kao osebujan palimpsest i sinteza plodnih geopolitičkih presjeka i obilja stvaralačkih praksi. Kada prvi put upoznate i pročitate djela Amira Ora, očarani ste njihovom živošću i energetskim nabojem, njihovom neprestanom čežnjom i radikalnom potragom za novim i nepoznatim, izuzetnom sugestivnošću lirske intonacije, kao i višeslojnom simbolikom antičke mitologije koja se snažno probija kroz dijaloški oblikovane stihove i obraćanja lirskog Ti upućena Drugom – u obrazloženju je napisala profesorica i književna kritičarka Elizabeta Šeleva, predsjednica Upravnog odbora Struških večeri poezije.

Struške večeri poezije jedan su od najvažnijih i najstarijih pjesničkih festivala u jugoistočnoj Europi, a održavaju se u makedonskom gradu Strugi od 1962. godine, a brzo su prerasle u međunarodni pjesnički festival. Prve večeri tamo su organizirane u spomen poznatim makedonskim pjesnicima, braći Miladinov, koja su rođena u tom gradu. Svake Struške večeri tako počinju čitanjem slavne poeme Konstatina Miladinova "T'ga za jug". Glavna nagrada festivala je Zlatni vijenac, koji se dodjeljuje za ukupni pjesnički opus, nagrada Braća Miladinovi dodjeljuje se za najbolju zbirku poezije izdanu u Makedoniji te godine, a nagrada Mostovi struge dodjeljuje se u suradnji s UNESCO-m za najbolju debitantsku zbirku poezije. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.