sudar titana

Prkosni u odbijanju konvencija – Ulay i Fabre danas u Rijeci

05.07.2019.
u 12:17
Pogledaj originalni članak

Sudar umjetničkih titana. Opravdan je naziv današnjeg susreta svjetskih zvijezda suvremene umjetnosti Ulaya i Jana Fabrea u riječkom MMSU-u. U 18 sati, uz slobodan ulaz, povest će intiman razgovor naslovljen “Prelaženje granica: redefiniranje okvira performansa u 21. stoljeću”. Raspravljat će o sferama time-based umjetnosti gdje se tradicionalna poimanja žanrova napuštaju u korist mnogostrukih, fluidnih i hibridnih umjetničkih formi. Domaćini su im Daniela Urem iz Creative Cultural Alliance i Igor Eškinja s kojima će, uz moderiranje umjetničkog direktora programa Suvremene performativne prakse Ivana Talijančića, Ulay i Fabre razgovarati.

Ulay se afirmirao 70-ih radikalnim akcijama istraživanja tijela uz primjenu Polaroid fotografije. U potrazi za samoidentifikacijom 1976. doživljava sudbonosan susret s Marinom Abramović. U 12 godina veze stvarali su glasovite Relation Works u kojima su preispitivali uvriježena poimanja roda i fluidnost između muškog i ženskog, a u svojim emocijama nabijenim, dugotrajnim i intenzivnim performansima pomicali su granice tijela. Razišli su se 1988. performansom “Ljubavnici: Hod po Velikom zidu” na koji su krenuli svatko sa svoje strane Kineskog zida. Prešli su svaki 2500 km kako bi se ponovno sreli, zagrlili se i prekinuli. Odlučili su više se nikada ne vidjeti.

Krajem 70-ih pak mladi Jan Fabre podiže prašinu performansom “Novac”, u kojem je palio hrpe novca kako bi pepelom pravio crteže. Uz drevne rituale i filozofska pitanja, bavi se temama nasilja, požude, ljepote i erotike. Tijelo u svim svojim oblicima temelj je njegovih umjetničkih istraživanja još od 80-ih. Kazališni je producent, autor i vizualni umjetnik.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.