strip recenzije

Priča o ženama koje su rušile predrasude i promijenile tijek sudbine

Foto: Fibra
Priča o ženama koje su rušile predrasude i promijenile tijek sudbine
17.12.2020.
u 11:30
O novim stripovima na hrvatskom tržištu piše izdavač i strip-entuzijast Marko Šunjić.
Pogledaj originalni članak

Kad sam ja bio osnovnoškolac, dakle prije nekih četr…khm…tridesetak godina, stripovi su se uglavnom smatrali šundom koji kvari djecu i omladinu, a roditelji i (pogotovo) učitelji bi nam žestoko branili čitanje stripova, jer „čitajte knjige, iz stripova ništa pametno nećete naučiti“. Ja sam, doduše, bio odlikaš, pa su mi moji nekako još i tolerirali stripove (a dobro su im došli i kao odgojna mjera, jer nikakav šamar, remen ili šiba, ništa nije boljelo kao kad ti stari raspara strip kao kaznu za neku nepodopštinu), ali sjena bezvrijednog, kvarnog štiva nekako se stalno nadvijala nad tim nesretnim stripovima. Moja mama ni dandanas ne može vjerovati da joj je sin diplomirani inženjer matematike, a za život zarađuje objavljujući stripove. No danas su ipak neka druga vremena, danas je strip ušao u školske knjižnice, udžbenike i čitanke, a učitelji i roditelji su sretni ako djeca čitaju stripove. Vjerujem da komadić zasluga za to pripada Fibri, koja već petnaest godina objavljuje „samo dobre stripove“, stripove koji nisu isključivo razbibriga i zabava za dokone sate, nego štivo s visokim umjetničkim dometima, nerijetko obogaćeno i edukativnom komponentom. Kao primjerice strip “Neustrašive: žene koje žive po svom”.

Pénélope Bagieu rođena je u Parizu 1982. gdje nakon završenog studija animacije debitira kratkometražnim crtanim filmom “No More Laughter”. Međutim, napušta animaciju i usmjerava se na rad u ilustraciji za različite novine, oglasne kampanje, televiziju, nakladničke kuće, da bi konačno počela crtati stripove. Iz te rane faze ističu se strip-serijal “Josephine” za časopis Femina, o svakodnevnom životu jedne tridesetogodišnjakinje (koji će kasnije biti i ekraniziran), te crtani roman “California Dreamin’”, o Cass Eliott, članici grupe The Mamas & the Papas, za koji je primila nagradu Harvey. Godine 2013. na Međunarodnom festivalu stripa u Angoulemeu prima viteški naslov za zasluge u kulturi (Ordre des Arts et des Lettres), a 2016. pokreće novi projekt koji će je proslaviti: strip-blog “Neustrašive” za ugledne francuske dnevne novine Le Monde. Bagieu je tijekom 30 tjedana objavljivala po jednu epizodu tjedno, a ono što je zajednički nazivnik svih tih epizoda su neustrašive glavne junakinje i njihove neobične i nadahnjujuće priče.

“Neustrašive” su knjiga o ženama koje su rušile predrasude i promijenile tijek vlastite sudbine: o Clémentine, ženi koja je pustila bradu; o Margaret, „jezivoj“ glumici specijaliziranoj za uloge zlikovki u Hollywoodu; o Soniti, reperici koja je svojom glazbom podigla glas protiv ugovorenih brakova; o Agnodiki, ginekologinji iz vremena antičke Grčke koja se morala prerušiti u muškarca da bi se bavila svojom profesijom; o Lozen, apaškoj ratnici i šamanki; o Annette, australskoj sireni koja je izumila ženski kupaći kostim; o nezaobilaznoj Peggy Guggenheim i mnogim drugima. Svaka od njih borila se protiv društvenih normi i pritisaka svoga vremena kako bi živjela život po svom izboru, a Pénélope Bagieu nas, uz fin omjer faktografije i humora, svakom od tih priča podsjeća na činjenicu da su se za mnogo stvari koje danas uzimamo zdravo za gotovo neke hrabre žene jednom morale izboriti.

Nekoliko je razloga zašto su “Neustrašive” postigle toliki uspjeh u cijelome svijetu (dosad su prevedene na više od dvanaest jezika i osvojile brdo nagrada). U prvom redu, to su, naravno, te nevjerojatne žene i njihova postignuća, ali ovo nije prva, a sigurno ni zadnja knjiga koja se bavi tom tematikom. Ako mene pitate, mislim da je kvaka u Pénélopinu smislu za humor. Biografije često znaju biti suhoparne i opsežne, dok se edukativna komponenta često zna previše forsirati pa sve to skupa može ispasti usiljeno i previše politički korektno. Pénélope je uspjela destilirati sve te, često iznimno dramatične životne sudbine na svega nekoliko stranica i protkati ih zdravim, vrckavim, pametnim humorom. Kad na to nadodate nepretenciozan, jednostavan, naoko nevješt i zbrzan, ali vrlo dopadljiv crtež popraćen prekrasnom ilustracijom posvećenoj svakoj ženi, dobijete izuzetno šarmantan i zanimljiv strip koji ne da vas ne guši količinom podataka, nego upravo suprotno, tjera vas da sami istražujete i pronađete dodatne informacije o osobi čiju ste životnu priču u stripu upravo pročitali.

“Neustrašive” su u Hrvatskoj objavljene krajem svibnja u sjajnom prijevodu Ursule Burger, a zahvaljujući Ministarstvu kulture možete ih posuditi u velikom broju knjižnica širom Hrvatske. Razlog zašto baš sad o njima pišem leži u mailu koji mi je prije par dana poslao moj nekadašnji profesor numeričke matematike s PMF-a koji je tražio sugestiju za božićni poklon petnaestogodišnjoj kćeri svojih prijatelja, na što sam ja odmah predložio “Neustrašive”. Dakle, ako tražite pravi poklon za neku pametnu i znatiželjnu mladu gospodičnu… Nema na čemu!

"Neustrašive žene koje žive po svom"

Foto: Fibra

Fibra

190 x 260 mm, Tvrdi uvez

308 stranica

180 kn

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.