'Strast i konstruktivizam duha'

Prepuna dvorana na predstavljanju 10. Žmegačeve knjige

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
viktor žmegač strast i konstruktivizam duha
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
viktor žmegač strast i konstruktivizam duha
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
viktor žmegač strast i konstruktivizam duha
30.01.2015.
u 14:11
Strast i konstruktivizam duha" je lijepo uređena i bogato ilustrirana knjiga u kojoj naš akademik Žmegač još jednom demonstrira svoju erudiciju i komparatističko majstorstvo pišući o temeljnim umjetničkim pokretima 20. stoljeća
Pogledaj originalni članak

U prepunoj velikoj dvorani Matice hrvatske jučer je predstavljena nova knjiga, već deseta u Matičinoj nakladi, Viktora Žmegača.

"Strast i konstruktivizam duha" je lijepo uređena i bogato ilustrirana knjiga u kojoj naš akademik Žmegač još jednom demonstrira svoju erudiciju i komparatističko majstorstvo pišući o temeljnim umjetničkim pokretima 20. stoljeća.

Osim vrlo osobnog i dirljivog obraćanja samog autora publici, na predstavljanju su, uz glavnu urednicu knjige Romanu Horvat, o knjizi nadahnuto govorili akademici Mladen Machiedo i Krešimir Nemec.

Machiedo je Žmegača nazvao komparatistom bez premca, ne samo u našim nego i u međunarodnim okvirima, koji suvereno piše o glazbi, slikarstvu, književnosti, kazalištu i filmu. Nemec je istaknuo naročitu kompleksnost građe i gustoću teksta, a tako i Žmegačev ironijski odmak koji se iskazuje i u duhovitim opaskama razasutima po knjizi. 

>> Viktor Žmegač: Ne uzrujava me što nisam ranije postao akademik

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

B7
b7
07:45 31.01.2015.

Sve su njegove knjige izvrsne , na žalost cijena im je često previsoka za naše mogućnosti , to je ipak nešto što bi radije imali kod kuće nego posuđivali u knjižnicama -srećom da postoje .