Što čita Predsjednik?

Predsjednik Milanović: Besmisleno je tjerati ljude da čitaju knjige

Predsjednik Milanović: Besmisleno je tjerati ljude da čitaju knjige
07.11.2021.
u 11:43
Predsjednik Zoran Milanović u knjižnici Bogdana Ogrizovića govorio o autorima koji su ga inspirirali
Pogledaj originalni članak

– Mislim da je besmisleno tjerati ljude da čitaju – rekao je na tribini u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića predsjednik Republike Zoran Milanović. Tribinu nazvanu “Što čita Predsjednik” upućeno i opušteno vodila je legendarna zagrebačka knjižničarka Jasna Kovačević, a na njoj se okupilo četrdesetak ljubitelja pisane riječi i prijatelja ove popularne zagrebačke knjižnice i čitaonice, čija je članica i predsjednikova majka. Tribina je organizirana u Godini čitanja, Mjesecu hrvatske knjige i uoči otvaranja 43. Interlibera koji će se ove godine odvijati u doista iznimnim okolnostima.

– U knjižnice sam išao još kao dijete i to na Rooseveltov trg i u Knjižnicu Marina Držića u koju su dolazili brojni dječji pisci i koja je imala odličnu čitaonicu. U Ogrizoviću sam bio rjeđe, ali prema vama imam jedan dug. Tamo negdje 1989. ili 1990. posudio sam dvije knjige koje još nisam vratio. Bile su to “Sudbina čovjeka u suvremenom svijetu” Berdjajeva i Tocquevilleova “O demokraciji u Americi” u izdanju Matice srpske... Ne znam hoćete li mi sad naplatiti zakasninu... Kada sam krenuo u školu, nisam znao čitati, što je zapravo zdravo. Djeca koja sve znaju i prije škole su starmala. Čitao sam knjige iz biblioteke Vjeverica, Lastavica, Jelen... Prva knjiga koju sam pročitao bio je “Šegrt Hlapić”, a među prvima je bio i “Doktor Jojboli”...”, prisjetio se predsjednik djetinjstva i literarne inicijacije. A onda je zaključio da je prešao na elektroničke knjige jer mu je kuća prepuna knjiga te da misli da će knjiga u fizičkom obliku vrlo skoro nestati, s čime se Jasna Kovačević nije mogla složiti.

– U školovanju su jako važni profesori. U osnovnoj sam školi imao učitelja Istrijana koji je bio jako strog, a u današnjoj Prvoj gimnaziji su mi hrvatski predavale prvo Olga Car, a onda Mirjana Venturin, čija kći Galjina sada mom sinu predaje francuski u Klasičnoj gimnaziji. Kupovao sam i knjige iz biblioteke Pet stoljeća hrvatske književnosti. Kao mlad sam čitao Dostojevskog, ali danas mi djeluje nekako infantilno. Čitao sam “Braću Karamazove” u dva prijevoda, onom Zlatka Crnkovića i Milosava Babovića, ali Crnkovićev mi se činio uredniji. Probao sam čitati i Tolstojev “Rat i mir” na ruskom, ali nije išlo. Mama je kupila Antologiju svjetske lirike šezdesetih godina prošlog stoljeća i to se dosta čitalo. Bili su tu odlični prijevodi Šoljana, Cesarića, Slamniga... – rekao je Milanović i ustvrdio da romane više ne čita, ali da je u Bruxellesu 1997. kupio Enciklopediju Britannicu za 2500 dolara, netom prije nego što je objavljena u elektroničkom obliku.

– Mogao sam za taj novac sinu platiti svadbu – komentirao je u svom stilu Milanović koji ne čita autobiografije, ali čita biografije.

– Ova Johnsonova biografija Churchilla je cirkusantska, ali pojavile su se nedavno i dvije ozbiljne Churchillove biografije od kojih je jedna apologetska, a druga negatorska, za što ima dosta argumenata – rekao je predsjednik.

U publici u Ogrizoviću bili su i autori knjige “Hrvatski politički bestijarij” Boris Perić i Tomislav Pletenac. Riječ je o rječniku životinjskih uvreda kojima su domaći političari častili jedni druge posljednjih desetljeća. Tom pripetavanju sasvim osebujan prilog dao je (i uporno daje) i Zoran Milanović, i kao premijer, a još više kao predsjednik pa su ga autori knjige koju su objavile Edicije Božičević nazvali najvećim stilistom hrvatske politike. Na naslovnici knjige se našao i Milanovićev ‘herojski zec’, kojega je predsjednik, kako je rekao, posudio od naziva jednog stripa. Boris Perić pitao je Milanovića zna li što u američkom slengu znači “plameni jazavac”. Predsjednik nije znao, a autori su mu objasnili da to znači “brutalna analna penetracija”.

U igri riječima i oko riječi, došlo se i do pojma gojenac koji je nedavno upotrijebio Milanović, a koji se rijetko koristi. Predsjednik se prisjetio da je Benjamin Tolić Musilov roman preveo kao “Pomutnje gojenca Torlessa”.

Po Milanoviću su knjige u nas preskupe, a on ih kupuje preko Amazona koji mu je u posljednje vrijeme počeo naplaćivati i carinu. Rekao je da prati američki i engleski dnevni tisak, kao i da čita uglavnom na engleskom, pa na francuskom, a tek onda na hrvatskom jeziku. Domaći tisak ne prati, kao što ne gleda domaće političke emisije, iako je priznao da su ga one stvorile.

Kako je u srijedu bio na Danu zagrebačkog sveučilišta, rekao je da je znanost u nas potplaćena.

– Sin mi završava studij u Nizozemskoj. Tamošnje javno sveučilište ima godišnji budžet od milijardu eura i 35.000 studenata. Zagrebačko sveučilište ima 75.000 studenata, što je doduše previše, i budžet od 320.000 eura, od čega od države dobiva samo 200.000 eura, a za ostalo se moraju snaći sami. A Nizozemska je dvostruko bogatija od Hrvatske, što znači da razlika u državnom financiranju ne bi smjela biti tako velika – poručio je predsjednik.

Na pitanje kako stoji sa suvremenom hrvatskom književnošću, Milanović je rekao da je čitao Ferića kojeg je i upoznao. Potom je rekao i da mu je najbolji hrvatski romanopisac Ranko Marinković.

– Krleža je jedna od četiri najvažnije osobe u Hrvatskoj u 20. stoljeću i on je veća pojava, ali stilski je najbolji Marinković s “Kiklopom”, novelama, “Neveselim rukama klauna”, “Rukama”... Marinkovića sam i upoznao kada sam radio u Ministarstvu vanjskih poslova u Visokoj ulici gdje je Ranko živio. Jednom mi je dao Anouilhovu knjigu s posvetom za Sanadera, Sanader je na njemu doktorirao, iako nije znao francuski... Zanimljivo, Kiš mi baš nije legao, ali zato jest Borislav Pekić – rekao je Milanović.

Žao mu je što naša javnost ne čita autore kao što je to povjesničar Max Bergholz koji je napisao knjigu “Nasilje kao generativna sila” prevedenu i na hrvatski jezik, o ratnim pokoljima iz ljeta i rujna 1941. godine u Kulen Vakufu gdje su prvo ustaše masakrirali Srbe, a onda i, kako je to rekao Milanović, Srbi masakrirali muslimane. – Svi danas govore o Donjem Lapcu, Kulen Vakufu kao da sve znaju o tome, a nisu pročitali ovu knjigu koja je remek-djelo – tvrdi predsjednik Zoran Milanović, političar koji je očito iznadprosječno literarno potkovan.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

BI
Binga01
13:50 07.11.2021.

On Tarzan a Čita čita.