izložba holograma

Pozitivne priče i sretni završeci: Izbjeglice koje su našle spas u Hrvatskoj

Pozitivne priče i sretni završeci: Izbjeglice koje su našle spas u Hrvatskoj
09.07.2021.
u 10:17
Na 15. Festivalu tolerancije na Bundeku otvorena je izložba "U fokusu" koja tematizira izbjeglice u Hrvatskoj.
Pogledaj originalni članak

Na 15. Festivalu tolerancije na zagrebačkom Bundeku posjetitelji uživaju u 50 filmskih naslova, 12 koncerata, diskusijama i predstavljanju knjiga, a vrijedi pogledati i tri izložbe. Jedna je izložba Christophera Mavriča “Zato što postojim” koja portretira starije osobe s invaliditetom, druga je videoinstalacija “Mi.” Jure Pavlovića, a treća “U fokusu”, skupna izložba koja tematizira izbjeglice u Hrvatskoj.

Sudjeluju Helena Klakočar, Milan Trenc i Tisja Kljaković Braić, a spojili su znanost i umjetnost koristeći za svoje plakate s jedne strane ilustracije, a s druge strane znanstveni rad računalno generiranih 2D holograma koji je osmislio mladi znanstvenik dr. sc. Vladimir Cviljušac.

“U fokusu” se okreće pozitivnim pričama i sretnim završecima izbjeglica koji su u Hrvatskoj pronašli spas, a fizička plošnost stripovskog crteža ili ilustracije umjetnika produbljena je porukama koje su utkane u svaku priču putem računalno generiranih 2D holograma.

– U šetnji Amsterdamom 2015. viđala sam letke “Fuck rich tourists – poor refugees, welcome!” Za svoj plakat uzela sam “nježniju” varijantu te parole. Bila mi je očaravajuća ta bezobrazna poruka, podsjetila me na Parišku revolucionarnu parolu iz 1968. “Budimo realni, tražimo nemoguće”. Mislim da bi Hrvatska trebala prihvatiti sve izbjeglice jer, kako kaže nizozemski premijer Rutte: “Svaki izbjeglica koji izabere našu zemlju kao svoju time daje kompliment Nizozemskoj.” Izbjeglice su u Hrvatskoj većinom u tranzitu, ali mi bismo ih trebali uvjeriti da i u tu mogu dobiti sve kao u zapadnoj Europi – rekla je slikarica i crtačica stripova Helena Klakočar, a Milan Trenc se na nju nadovezao objašnjavajući svoj rad:

– Kako sam i sam u jednom trenutku života morao živjeti izvan Hrvatske, osjećam te probleme i znam kako se teško uklopiti u novu okolinu. Cijelog života, iako sve manje, strastveni sam biciklist te me privukla priča u kojoj volonteri u suradnji s izbjeglicama popravljaju bicikle. Ta vrsta zajedničkih aktivnosti idealna je za zbližavanje ljudi te sam to želio dočarati i svojom ilustracijom.

Inače, tiskani računalno generirani hologramski plakati su multimedijski elementi koji imaju mogućnost pohrane informacija na dvije potpuno odvojene razine. To znači da postoje dvije različite informacije u plakatu, jedna koja se vidi odmah, a druga koja se vidi kada kroz tiskanu interferentnu strukturu prođe svijetlo te uz pomoć svojstva difrakcije i interferencije svjetlosnih valova u oku gledatelja stvori sliku – hologram.

U pitanju je inovacija koja je proizašla iz doktorske disertacije dr. sc. Vladimira Cviljušca koji je razvio algoritam i računalni program u korelaciji s parametrima standardnih grafičkih tehnika tiska. Svoju inovaciju predstavio je u nekolicini znanstvenih članaka objavljenih u svjetski poznatim međunarodnim znanstvenim časopisima. Izložbe se mogu besplatno razgledati do 10. srpnja.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.