"posjet stare dame"

Povratak u Zagreb koji umire, a pandemija i potres tek su vrh ledene sante

Povratak u Zagreb koji umire, a pandemija i potres tek su vrh ledene sante
10.05.2021.
u 09:26
Nova predstava Dramskog kazališta Gavella "Posjet stare dame" premijerno u KUC Travno.
Pogledaj originalni članak

U ova pandemijska vremena čudo je na sceni vidjeti novu, veliku, ansambl predstavu, a još je veće čudo što je to uspjelo Dramskom kazalištu Gavella, koje sve od zagrebačkog potresa ne može na vlastitu scenu.

A priča o “Posjetu stare dame” Friedricha Dürrenmatta, počela je i prije pandemije i potresa, jer ekipa je došla blizu premijere kada je prošlog proljeća sve zaustavljeno zatvaranjem. Gledajući je sada na sceni, čini se da je upravo tako i trebalo biti.

Priča ove drame zapravo je sapunica: mlada djevojka ponižena i osramoćena mora otići iz svog rodnog grada (negdje u Europi, zadao je Dürrenmatt), a vraća mu se desetljećima kasnije kao jedna od najbogatijih i najmoćnijih žena na svijetu. Vraća se kako bi gradu i ljudima naplatila davne patnje.

Dramaturg Tomislav Zajec (prijevod Ivo Juriša) i redateljica Dora Ruždjak Podolski koriste tu priču kako bi oslikali opće propadanje svuda oko nas, gdje su pandemija i potres tek vrh ledene sante. Čine to unoseći aktualne reference iz svakodnevice, ali i jasnim elemetima ludizma i teatra apsurda ne bi li i na taj način naglasili koliko lud i apsurdan postaje život. I ljudi u njemu. Razigrani glumački ansambl smjelo slijedi tu ideju, pa su tako scene zaduživanja “prepisane” iz neke lokalne malomišćanske trgovine, a one raskošne scene devete udaje moćne dame kao da su skinute s nekog pretencioznijeg profila na Instagramu. Najkraće rečeno, ovaj put stara se dama vratila ravno u Zagreb, u grad koji oko nje doslovno umire, uz tvornice iz kojih su nestali radnici, žičaru koja ne vozi, moćnike u zlatnim cipelama lažnog sjaja, spremne da ideale i sebe same prodaju za šaku novčića.

Predstava je to koja nudi otrežnjenje, tjera da se stvarnost pogleda širom otvorenih očiju.

A sve to teško bi funkcioniralo na sceni da nema Jelene Miholjević u naslovnoj ulozi, ali i cijelog (pomlađenog) ansambla oko nje. Svojom glumačkom energijom, ali i spremnošću da “pleše” na rubu, ulogu je odradila u povišenom registru apsurdnosti, pa je tako njena Claire dijelom pobjegla iz “Dinastije”, dok je drugim dijelom prava tragičarka. Dobri su i svi ostali, ponajprije Sven Medvešek, Hrvoje Klobučar, Barbara Nola i Anja Đurinović. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.