Jurica Pušenjak

Portretiram Boška Buhu za izložbu o herojima NOB-a

Portretiram Boška Buhu za izložbu o herojima NOB-a
06.11.2019.
u 11:30
Predstavljamo mlade umjetnike 5. Bijenala slikarstva koji kroje domaću likovnu scenu – Jurica Pušenjak jedan je od njih.
Pogledaj originalni članak

Student slikarskog odsjeka četvrte godine Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu Jurica Pušenjak jedan je od slikara koji kroje aktualnu likovnu scenu i čiji su radovi izloženi u HDLU u sklopu 5. Bijenala slikarstva. Rođen je u Zagrebu 1996., završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, a zatim isprve upisao Akademiju. Upravo radi na izložbi koju priprema za 2020., a na kojoj će biti prikazana 1322 portreta narodnih heroja.

Kada biste mogli razgovarati s bilo kojim umjetnikom iz povijesti ili sadašnjosti, tko bi to bio?

To bi bio David Bowie u personi Major Toma. Pitao bih ga kakav je osjećaj sjesti u space shuttle i lansirati se na Mars. Mislim da je našoj likovnoj sceni potrebno jedno takvo lansiranje.

Kako biste u nekoliko riječi opisali svoje radove izložene na 5. bijenalu slikarstva?

Moj rad teži da bude progresivan ili hiperprogresivan. U likovnom i sadržajnom smislu. Važan mi je taj aktivan aspekt. Dva izložena rada dio su ciklusa “Sedam ofenziva” na kojem trenutačno radim.

U kojem biste prostoru voljeli vidjeti izložene svoje slike?

U galeriji SC-a.

Što vas trenutačno inspirira i kako ste odabrali motiv svog rada?

Partizanski filmovi i opća društvena klima koja vlada. Šire od toga na mene je dosta utjecala rock-kultura, posebice ona 60-ih godina kada je došlo do eksplozije kreativne i seksualne energije.

Čiji portret biste voljeli naslikati?

Već portretiram heroje NOB-a za svoj novi ciklus. Upravo slikam Boška Buhu.

Što vam je moto ili misao vodilja u radu?

“We can be heroes just for one day” Davida Bowieja.

Kako publika reagira na vaš rad?

Bilo je i pozitivnih i negativnih reakcija, posebice zbog teme kojom se bavim. Ali važno mi je da imam podršku kolega slikara i profesora. Jedan napad koji mi se posebno svidio bio je komentar da mene i mog mentora treba poslati na promatranje, a da mi slike treba zabraniti.

Oduvijek želite biti umjetnik?

Odmalena sam sanjao da budem glazbenik, ali nisam imao ambiciju naučiti note pa sam uzeo olovku i počeo crtati.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.