HRVATSKA KOSTAJNICA

Počeo 15. SEFF - jedinstveni filmski festival u kojem se na biciklima filmovi "nose" u mjesta Pounja u RH i BiH

Foto: SEFF
Foto: SEFF
Foto: SEFF
Foto: SEFF
23.08.2022.
u 14:15
„Kroz filmske radionice će se s djecom i mladima raditi u savladavanju stresa uslijed svih stanja koja nas posljednjih nekoliko godina prate (potres, rat u regiji, pandemija), tako da će tema biti “mentalna ekologija”.“ – dodaje Pavlić.
Pogledaj originalni članak

Danas je počelo još jedno izdanje Smaragdnog Eco Film Festivala- jedinstvenog festivala filma o zaštiti okoliša čiji festivalski međunarodni tim putuje ekološki prihvatljivim prijevozni sredstvima – biciklima po ruralnom i urbanom kraju Pounja, prikazivajući edukativne ekološke filmove.

„Kao takav po svom karakteru je jedinstven u svijetu. Festivalski tim čini petnaestak aktivista, filmaša koji dolaze iz svih krajeva svijeta.“ – kazuje organizator festivala Daniel Pavlić.

Ovogodišnji “kum festivala”, promotor je redatelj, glumac i umjetnik Mario Kovač, vizual za 15. SEFF je izradio umjetnik iz Umaga, Robert Sironi, dok je špicu napravio mladi zagrebački glazbenik i filmaš Dinko Čvorić.

Festival je počeo danas, kada festivalski tim iz Martin Broda u BIH kreće uz tok rijeke Une, te će do nedjelje posjetom urbanim i ruralnim krajevima Pounja, u BiH i Hrvatskoj, donositi filmove o zaštiti okoliša. Na putu dolinom rijeke Une, sve do ušća Une u rijeku Savu, filmovima će educirati publiku o važnosti ekologije. Završnica festivala s proglašenjem najboljih filmova bit će 27. kolovoza u Hrvatskoj Kostajnici.

Prekograničnom suradnjom s BiH, filmska karavana ekološkim prijevoznim sredstvima, biciklima, obilazi urbana i ruralna područja dvije države uz rijeku Unu, organizirajući projekcije za mlade i druge ljubitelje filmske umjetnosti. Osim projekcija, festival prate filmske tribine i radionice, izložbe fotografija Roberta Sironija i Nikole Šolića, koncerti i druge popratne manifestacije.

„Kroz filmske radionice će se s djecom i mladima raditi u savladavanju stresa uslijed svih stanja koja nas posljednjih nekoliko godina prate (potres, rat u regiji, pandemija), tako da će tema biti “mentalna ekologija”.“ – dodaje Pavlić.

U 11 pounjskih mjesta prikazat će se ukupno 16 kratkometražnih, 11 dugometražnih i 9 animiranih filmova, od kojih će najbolje međunarodni žiri nagraditi plaketama SEFF-a. Uz hrvatske, odabrani su filmovi iz Belgije, USA, Egipta, Srbije, Njemačke, Velike Britanije, Meksika, Turske, Irana, Kanade, Poljske, Kolumbije, Italije, Finske, Švicarske, Brazila, Izraela, Bugarske, Kirgistana.

O najboljim filmovima će odlučivati međunarodni žiri u sastavu: Lana Barić, Lana Kosovac i Branka Bešević Gajić za kratkometražni film; Paulo Portugal, Anna Rybalova i Robin Bisio za dugometražni film te Roger Ballen, Marko Cindrić i Ruža Helač za animirani film. O Grand prixu festivala će odlučiti Marija Novaković.

Festival počinje u BIH, gdje će, prateći tok rijeke Une sve do ušća u Savu, obići Martin Brod, Kulen Vakuf, Štrbački buk, Bihać i Bosansku Krupu, te na hrvatskoj strani Majur, Sunju, Dvor, Jasenovac, Hrvatsku Dubicu i Hrvatsku Kostajnicu. I nakon službenog završetka, festival se nastavlja projekcijama u brojnim zainteresiranim gradovima.

Više zelenih vijesti pronađite na Rezolucija Zemlja!

VIDEO: Snimljen dramatičan trenutak potonuća jahte duge gotovo 40 metara: More ju je samo progutalo

Ankica Jurić Tilić

Publika želi više komedija, dječjih filmova i krimića, ali njih je i teško napisati i financirati

"Povukli smo se svi pred male ekrane i to je neminovnost. To treba prihvatiti, a magiju kina zaista ne može zamijeniti sobni ljubimac. Trebamo se na sve načine truditi privući publiku u kina jer doživljaj zaista nije isti. Sigurna sam da će kina opstati, ali isto tako je sasvim izvjesno da će konzumacija putem streaming servisa ostati dominantna" kaže producentica Ankica Jurić Tilić

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.