Ples: Nakon šest godina adaptacije kina Lika, otvara se Zagrebački plesni centar

Plesni umjetnici konačno više nisu na listi zagrebačkih beskućnika

Foto: Renato Branđolica
Plesni umjetnici konačno više nisu na listi zagrebačkih beskućnika
25.10.2009.
u 16:37
Radionice traju od subote, a na večerašnjem svečanom otvaranju publika će upoznati prostor i plesače u akciji
Pogledaj originalni članak

Suvremeni ples na hrvatskoj kulturnoj sceni iz godine u godinu sve se više razvija i postaje zapaženiji. Da je tako, najbolje govore sve posjećenije plesne predstave. Usprkos tome, plesači i koreografi godinama su muku mučili s nedostakom prostora koji bi im omogućio nesmetani rad. No, dobra je vijest za sve ljubitelje plesa da navedeni umjetnici više nisu beskućnici jer je Zagrebački plesni centar, smješten u prostoru bivšeg kina Lika, nakon šest godina planiranja i adaptacije konačno otvoren.

Ples je bio beskućnik
Investitor i vlasnik je Grad Zagreb, a vođenje centra povjereno je Institutu za pokret i ples koji će se njime, uza svoje programe i u koordinaciji s ostalim plesnim zajednicama, svakodnevno koristiti. – Ovaj centar nije važan samo za Zagreb nego i za pozicioniranje hrvatske plesne scene u regionalnim međunarodnim te globalnim kontekstima, kazala je Mirna Žagar, ravnateljica Instituta za pokret i ples, te dodala da je promišljanje plesa na taj način zahtijevalo namjenski prostor koji Zagreb dosad nije imao.

Otvaranje centra, navodi M. Žagar, svojevrsna je strateška investicija Grada jer je u posljednjih dvadeset godina ples nadišao svoju kulturološku dimenziju te dobio i sociološko-ekonomski kontekst.

Tim se centrom otvaraju velike mogućnosti predstavljanja kulture različitih nacija, jer upravo je ples umjetnost koja nadilazi sve barijere. S Gradom, kažu u Institutu, imaju jednogodišnji ugovor po kojem bi Grad trebao pokrivati troškove hladnog pogona, pa će za ostale troškove biti potrebna i pomoć sponzora.

Radionice prije slavlja
Što se sadržajnog dijela tiče, Institut će formirati program preko aplikacija plesnih umjetnika i slobodnih prijava, a do prosinca se očekuje cijeli niz premijera. Iako je plesna zajednica napravila veliki korak naprijed, izazovi još uvijek postoje, a plesačima i ansamblima i dalje će trebati scene kazališta u gradu, posebno za velike produkcije. Centar je otvoren za javnost kao što i priliči plesnim radionicama od subote, a večeras će biti i svečano otvaranje. Ponovno plesom koji će publiku upoznati s prostorom i plesačima u akciji.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar punkufer
punkufer
10:35 26.10.2009.

Znači Grad Zagreb tj građani Zagreba iz svog džepa plaćaju taj njihov ples. Baš me zanima koliko građana bi pristalo to plaćati da ih se pita? Hmm...