Noć kazališta 2016.

Ove godine program se širi i na Noć prije Noći kazališta

Foto: noć kazališta
Ove godine program se širi i na Noć prije Noći kazališta
15.11.2016.
u 15:21
Zagrebački Vinyl bar upravo u Noći kazališta u svojemu prostoru u Bogovićevoj otvara novu kazališnu scenu
Pogledaj originalni članak

Ove godine Noć kazališta održat će se u subotu 19. studenoga, osmi put zaredom, a u njoj sudjeluje 86 institucija na 77 lokacija u 46 mjesta u Republici Hrvatskoj. Publika će moći pogledati 145 predstava i sudjelovati na 50-ak popratnih programa. Noć kazališta ove se godine održava pod sloganom Kraljevstvo za kulturu, s nadom da će jednom doći do toga da stvarno damo Kraljevstvo za kulturu, jer sve institucije koje sudjeluju u Noći kazališta upravo to i rade, a da nema entuzijazma kojega daju ljudi koji rade u kulturi, kulture ne bi ni bilo.

Ove godine u programu sudjeluju i dva otoka: Šolta, gdje će se odigrati dvije predstave ali i otvoriti popratjne izložba, te Vis, na kojemu će Umjetnička organizacija BESA odigrati predstavu "Presuda – Tiha likvidacija". Ove godine u Noći kazališta bit će održane četiri premijere: u Retkovcima  komedija "Čaj za dvije", dok će Teatar Erato u Vinyl baru u Zagrebu imati premijeru predstave "Od tišine do glazbe – koncert za anegdotu i klavir". Zagrebački Vinyl bar upravo u Noći kazališta u svojemu prostoru u Bogovićevoj otvara novu kazališnu scenu. Premijeru imaju i u POU Samobor gdje Amatersko kazalište PAXići izvodi "Tko pjeva zlo ne misli", a u Zagrebu na Eurokazu biti će izvedena premijera predstave "Medeja-semioklazam".

Riječki Kulturni centar Kalvarija ima najinovativniji program koji počinje u 20 sati, kada izvode OMNIBUS SPEKTAKL u 3 čina Devet/tri, projekt u kojemu sudjeluju 9 redatelja i 24 glumca/glumice; redatelji su odabrani po ključu da su prije izvedbe trebali imati barem jednu režiju, glumci su odabrani na javnom glasanju, a na isti način su odabrani kod kojeg redatelja igraju, mjesto igranja, broj glumaca itd. Središnje mjesto radnje je muzej, a lik u svim dijelovima predstave je zaštitar. Nakon spektakla slijedi party do jutarnjih sati, uz niz popratnih programa.

Zanimljivost ovogodišnje Noći kazališta je i to da u nekim gradovima ova manifestacija počinje dan ranije. Tako u Gradskom kazalištu Joza Ivakić u Vinkovcima imaju predstavu noć uoči Noći kazališta, a gostuje im Kazalište Zorin dom iz Karlovca, dok u Kazalištu Virovitica gostuju u isto vrijeme dvije predstave Teatra VeRRdi, u Crikveničkom Centru za kulturu „Dr. Ivan Kostrenčić“ gostuje Ludens Teatar i Buje koji imaju mjuzikl „Čarolija crnog vrta“ u izvedbi bujskih osnovnoškolaca.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.