poezija Dimitrija Popovića

"Orfejeva sjenka" kao dokaz da slikar i pjesnik uspješno žive u istoj duši

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
"Orfejeva sjenka" kao dokaz da slikar i pjesnik uspješno žive u istoj duši
06.12.2022.
u 11:21
Naš svestrani umjetnik predstavio je u nedjelju navečer u foajeu HNK Zagreb svoju prvu zbirku poezije
Pogledaj originalni članak

Orfej je od davnina moćan simbol umjetnosti i umjetnika. Ali on je i simbol čovjeka koji je zbog velike ljubavi pokušao pobijediti smrt, pri tome je propao te samim time danas u umjetnosti stoji kao sinonim svekolike prolaznosti s kojom se mora nositi svako misleće biće. Zbog sveobuhvatnosti značenja imena tog mitologijskog pjesnika nije nimalo čudno da je prva pjesnička zbirka Dimitrija Popovića naslovljena "Orfejeva sjenka".

Priznati i cijenjeni slikar i grafičar, ali i svestrani umjetnik, esejist i autor kratkih priča, čije je ime često među dobitnicima nagrada na Natječaju za kratku priču Večernjeg lista "Ranko Marinković", javnosti se predstavio i poezijom, a koliko je velik interes te javnosti, pokazala je slika iz foajea HNK Zagreb, u koji u nedjelju navečer doslovno nije mogla stati ni samo još jedna duša. Knjigu su predstavili: Dražen Katunarić, urednik zbirke i nakladnik, Darija Žilić i Žarko Paić, promociju je vodila Zrinka Turalija, a pjesme su čitali Urša Raukar i Dragan Despot.

Prema onome što smo od pjesama imali prilike čuti, riječ je o izuzetnom pjesničkom prvijencu, dokazu da slikar i pjesnik idu ruku pod ruku u stvaralaštvu autora koji se u svakom svojem mediju bavi velikim temama poput života, ljubavi, smrti, strasti, zla u čovjeku... Njegove pjesme na mnogo načina nadopunjuju njegovo likovno stvaralaštvo, neki se naslovi podudaraju s naslovima njegovih čuvanih ciklusa i zaista će se biti zanimljivo već na sljedećoj velikoj izložbi prošetati među likovnim djelima s ovom zbirkom u rukama. Promotori zbirke govorili su o umjetničkoj svestranosti autora, istaknuli da su to pjesme prepune boli, simbolike, emocija i ljepote, metafora, čak i sjenčanja, te slikarske tehnike koja u mislima majstora odlično funkcionira i na pjesničkom planu. U sklopu promocije izveden je i novi performance autora "Pozlaćena krv". Na glazbu Mateja Meštrovića vidjeli smo snažne slike života i smrti u izvedbi balerine Darije Brdovnik Bukvić i kustosa Josipa Tešije.

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.