Sportske fotografije

Oni se bore za pobjedu, a mi želimo i suze i znoj

Foto: Reuters/PIXSELL
sport
Foto: Reuters/PIXSELL
sport
Foto: Reuters/PIXSELL
sport
Foto: Reuters/PIXSELL
sport
Foto: Reuters/PIXSELL
sport
28.08.2015.
u 10:04
Ovo su priče o trenucima koje uživo ne vidimo, a na TV-u nam nestanu
Pogledaj originalni članak

“Onaj tko je rekao da nije važna pobjeda, već da je važno sudjelovati, vjerojatno je sam izgubio”, rekla je jednom velika zvijezda svjetskog tenisa Martina Navratilova i u toj rečenici sažela vječnu istinu svih sportova i svakog sportaša. On igra, trči, pliva, vježba, skače... natječe se kako bi pobijedio druge, a da bi mu to uspjelo, mora pobijediti i samoga sebe. U toj temeljnoj karakteristici svakog sporta (onog na obližnjoj livadi, gradskom ili olimpijskom stadionu) leži i tajna svih nas koji samo gledamo. Mi želimo vidjeti tko će pobijediti, tko će biti najbolji od najboljih.

Za nas s druge strane vrhunskih postignuća danas radi i svemoćna tehnologija. Naravno, svaki pravi sportski fan zna da emocije koje se događaju na licu mjesta – na stadionu (ili borilištu, kako vam drago) – ne može prenijeti nijedan izravni prijenos bez obzira na to s koliko se kamera i koliko vještine snimao. No, ti izravni okršaji koji stižu na naše televizore svakim su danom sve savršeniji, a upravo po tom televizijskom receptu “hvatanja nemogućeg” sada rade i vrsni fotoreporteri kada snimaju sport, ponekad hvatajući i krug prednosti. Naime, njihovi zamrznuti krupni kadrovi pričaju nam upravo one dijelove sportske priče koje na licu mjesta ne vidimo i koji nam najčešće promaknu u općem šarenilu hladnog TV ekrana. Gledajući aktualne fotografije sporta, uspoređujući ih s onima nekadašnjim, jasno je da su pred nama djela ljudi koji su postali istinski lovci na emocije. Upravo oni, hvatajući sport iz nekim sasvim drugih kutova, u stanju su prenijeti napore, koncentraciju, nadljudske dosege kao i zadnje atome snage kojima se postižu rezultati koji oduševljavaju cijeli svijet. I očuvati za vječnost tu odu ljepoti i snazi ljudskog tijela.

>> Razgovor s Rogerom Ballenom, jednim od najutjecajnijih fotografa 21. stoljeća

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.