"Braća Karamazovi" u ZKM-u

Oliver Frljić protjerao je likove potlačenih u zasebnu predstavu

Foto: arhiva ZKM
Oliver Frljić protjerao je likove potlačenih u zasebnu predstavu
23.02.2022.
u 10:40
Redatelj Oliver Frljić, koji “Braću Karamazove” radi kao dvije predstave.
Pogledaj originalni članak

Jedna od najpoznatijih rečenica svjetske literature je ona kojom počinje Tolstojeva “Ana Karenjina”: “Sve sretne obitelji sretne su na isti način, svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj.” Iskoristivši povijesni rivalitet dvojice velikih ruskih književnika Tolstoja i Dostojevskog, redatelj Oliver Frljić, koji “Braću Karamazove” radi kao dvije predstave koje u konačnici čine cjelinu, tu je rečenicu iskoristio za njihove podnaslove. Tako prva (premijera je u subotu 26. veljače) nosi naslov “Sve sretne obitelji nalik su jedna drugoj”, a druga (dan poslije) “Svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način”.

U tim je naslovima skrivena duboka ironija jer Frljić se, uz dramaturginju Ninu Gojić, koja s njim potpisuje i adaptaciju teksta, u prvoj predstavi bavi glavnom pripovjednom linijom romana, pričom o ocu i četvorici sinova koji su miljama daleko od sretne obitelji jer njihov je život i međuodnos prepun zločina, krvi, nesreće, izdaje... Druga predstava bavi se u scenskim čitanjima često izostavljenom dionicom priče, odnosom Aljoše s dječacima iz nižih socijalnih slojeva, i mnogo je političnija od prve. U intervjuu za Obzor Večernjeg lista (22. siječnja 2022.) Oliver Frljić to je objasnio sljedećim riječima: “Ove dvije večeri odvojene su staleškom klauzulom. Tlačenje i marginalizacija jedne društvene klase transponirani su na razinu dramske strukture. Ta klasa protjerana je u drugu predstavu, nije joj dano ni pravo da dijeli isti scenski i narativni prostor sa svojim izrabljivačima...”

Dramaturginja Nina Gojić ističe: “Publika će moći gledati predstavu samo jednu večer i dobiti zaokruženu, ali ipak tek djelomičnu priču, ili doći dvaput i dobiti cjelokupni presjek kompleksnih linija radnje.” U obje predstave glume: Dado Ćosić, Ugo Korani, Adrian Pezdirc, Jasmin Telalović, Mateo Videk, Milivoj Beader, Danijel Ljuboja, Ivan Pašalić, Katarina Bistrović Darvaš, Hrvojka Begović, Petra Svrtan, Milica Manojlović, Jerko Marčić, Rok Juričić, Linda Begonja. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.