"Planet 8" Mirele Ivičević u petak i subotu ponovno na programu u SC-u

Okršaj splitske skladateljice sa stvarnošću u kojoj živimo

Okršaj splitske skladateljice sa stvarnošću u kojoj živimo
15.01.2014.
u 23:46
Djelo nazvano scenskom suitom za ansambl i (samo)refleksiju počinje duhovitim (samo)reklamama, a završava čitanjem kulturnih rubrika
Pogledaj originalni članak

U petak i subotu, 17. siječnja u 19.45 i 18. siječnja u 20 sati, u Polukružnoj dvorani &TD-a ponovno je na rasporedu Planet 8 Mirele Ivičević. Mlada splitska autorica u svom umjetničkom okršaju sa svijetom oko nas ravnopravno se služi i zvukom i slikom igrajući se s glazbenim teatrom na način Mauricija Kagela.

Planet 8, ili Operacija Neptun od autorice je opisana kao scenska suita za ansambl i (samo)refleksiju. Djelo je nastalo u produkciji Muzičkog salona Studentskog centra, praizvedeno je krajem ljeta u sklopu Ganz novog festivala, a na repertoaru je bilo i u prosincu. No, s obzirom koliko je slobode u izvedbi ostavljeno samim izvođačima i njihovim improvizatorskim umijećima za očekivati je da će nove izvedbe donijeti nove promjene u atmosferi i krajolicima na Neptunu.

U izvedbi će i ovaj put sudjelovati četvero po nekima zaista odličnih, a po nama genijalnih, senzacionalnih i urnebesnih mladih glazbenika. Sopranistica Marija Lešaja podjednako moćnoga glasa, stasa i ukupne scenske pojavnosti na samom početku daje glas autorici u bezočno zabavnom samoreklamiranju na način estrade, televizije i Mediterana kakav je nekad bio.

U ansamblu su još i udaraljkašica Kaja Farszky, violinistica Dunja Kobas i saksofonist Goran Jurković. Svi oni na kraju sjede na podu nad hrvatskim novinama i čitaju tekstove iz kulturnih rubrika. Tako je barem bilo na praizvedbi. Nakon svih ovih pohvala možda sljedeći put pročitaju i ovaj članak.

U petak će ih slušati i publika Trećeg programa Hrvatskog radija koji se uključuje u cjelovečernju proslavu Rođendana umjetnosti na umreženim valovima Europske radijske unije.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.