Festival barokne glazbe na Korčuli od 6. do 12. rujna

Od barokne verzije Moreške do virtuoznih opernih arija

Foto: Filip Brala/PIXSELL
Od barokne verzije Moreške do virtuoznih opernih arija
06.09.2014.
u 09:15
Na festivalu se izmjenjuju odlični hrvatski i inozemni ansambli i solisti iz Rusije, Velike Britanije, Nizozemske i Italije
Pogledaj originalni članak

Novi festival barokne glazbe na Korčuli pozdravili smo 2012. godine kao znak da nema toliko lošeg i kulturi nesklonog vremena u kojem dobar projekt na pravom mjestu ne bi mogao zaživjeti i imati smisla. 

Korkyra Baroque Festival pod ovim svojim međunarodnim imenom sve je poznatiji među inozemnom publikom i umjetnicima, a prigrlio ga je, što je najvažnije, i prelijepi grad u kojem se održava.

Treće izdanje festivala počinje u subotu 6. rujna sa zanimljivom usporedbom Moreške kao najpoznatije lokalne tradicije i njezina oblika s drugog kraja europskog juga. 

Nakon što korčulanski KUD Moreška u subotu u 20 sati otpleše svoje uz posebno priređenu baroknu glazbu u izvedbi Hrvatskog baroknog ansambla pod ravnanjem Josipa Skendera, u 21 sat u atriju gradske vijećnice nastupa španjolski sastav Capella de Ministrers s glazbom slične tematike iz pera starih iberijskih majstora. 

Drugi će dan festival početi i svoje od samog početka planirano širenje otokom: u crkvi sv. Roka u Lumbardi u nedjelju u podne recital će održati jedan od najboljih hrvatskih čembalista Krešimir Has.

Iste večeri u korčulanskoj crkvi sv. Nikole na programu je Vivaldijev oratorij Gloria u izvedbi Hrvatskog baroknog ansambla, Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić te izvrsnih solista pod vodstvom umjetničkog ravnatelja festivala Saše Britvića.

U narednih pet korčulanskih baroknih večeri izmjenjivat će se nastupi hrvatskih i inozemnih sastava. Osim Hrvatskog baroknog ansambla, ovogodišnjeg dobitnika Orlanda za nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama, nastupa i vokalni ansambl Antiphonus u suradnji s poznatim ruskim violinistom Dimitrijem Sinkovskim.

Osim njih još nastupaju umjetnici i ansambli iz Nizozemske i Velike Britanije, a iz Italije dolaze sopranistica Emanuela Galli i ansambl La Venexiana koji će 12. rujna arijama iz talijanskih baroknih opera zaključiti festival. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.