Motovun Film Festival

Niz filmova tematski vezanih uz Istru dostupni su online!

Niz filmova tematski vezanih uz Istru dostupni su online!
13.01.2021.
u 13:03
"Kino Istra / Cinema Istria", novi je projekt festivala u sklopu kojeg će filmovi biti dostupni u razdoblju od 15. do 24. siječnja uz mogućnost pristupa filmovima iz Hrvatske i Slovenije, dok će „Nevidljivi dječak“ biti vidljiv i u Italiji. Cijena najma filma na vrijeme od 24 sata je 15 kuna, a cijena paketa od četiri filma je 37,50 kuna...i sve je to samo zagrijavanje za projekcije uživo
Pogledaj originalni članak

"Kino Istra / Cinema Istria", novi je projekt Motovun Film Festivala (MFF) koji donosi cjelogodišnji filmski program u dvanaest gradova i mjesta Istre, a od 15. do 24. siječnja i on-line ponudu odabranih filmova koji su na razne načne vezani uz Istru, najavili su u srijedu iz MFF-a.

"Ideja je jednostavna - Kino Istra nema svoje dvorane, ono gostuje u mjestima bez stalnog kina, gdje god nedostaje dobrih filmova. Projekt je usmjeren svima, roditeljima i djeci, sve s ciljem da podsjetimo na vremena kad su kina bila voljena i važna. Uz pomno izabrani filmski program, a u pripremi su posebna događanja, filmske radionice i edukacije", navodi se u priopćenju Motovun Film Festivala.

Kino Istra, dodaje se, donosi on-line ponudu odabranih filmova, lepezu naslova koji su na razne načne vezani uz Istru.

Među njima su filmovi "Je lektrika ubila štrige“ redatelja Cristiana Crissa Kolacia i "Bog postoji, njeno ime je Petrunija" redateljice Teone Mitevski, višestruko nagrađivani film i jedan od laureata Motovun Film Festivala 2019 godine, a prikazat će se i "Nevidljivi dječak" redatelja Gabriela Salvatoresa te "Dolina mira" Franca Štiglica, klasični slovenski dječji film iz 1956. godine, dobro poznat generacijama, koji je posebno priznanje dobio uvrštenjem u specijalni program klasičnih filmova na festivalu u Cannesu 2014. godine.

Filmovi će biti dostupni u razdoblju od 15. do 24. siječnja uz mogućnost pristupa filmovima iz Hrvatske i Slovenije, dok će „Nevidljivi dječak“ biti vidljiv i u Italiji. Cijena najma filma na vrijeme od 24 sata je 15 kuna, a cijena paketa od četiri filma je 37,50 kuna.  

"Ovaj je program zagrijavanje za projekcije uživo, koje kreću čim epidemiološki uvjeti budu prikladni. Kino Istra priprema oko 150 projekcija, specijalnih događanja, radionica i gostovanja kojim će kroz cijelu godinu stanovnike Istre pozivati u nove filmske čarolije i avanture", poručili su iz Motovun Film festivala i dodali kako će se projekcije održavati u dvoranama i na otvorenom, sve s ciljem da se popularizira gledanje filmova na velikom platnu, kao najpotpuniji i najdojmljiviji način gledanja filmova.

Prvenstveni cilj je da velika platna stignu u sredine u kojima rijetko gostuju, te da se program temelji prije svega na europskim filmovima. 

Prve projekcije projekta Kino Istra započete su prošlog ljeta, no loša epidemiološka situacija nije pogodovala organizaciji projekata uživo, pa s očekivanjem poboljšanjem stanja najprije kreće on-line program, a potom i program uživo. Nositelj programa je Motovun Film Festival, u suradnji s partnerima iz tri zemlje: Kino otok Izola kao organizator događanja u Sloveniji, Hrvatski filmski savez kao organizator edukativnih radionica i pratećih događanja, Live Cinema UK i Filmmakers Academy Bologna kao organizatori posebnih projekcija i edukativnih radionica.

Inače, projekt je podržao pilot-program Europske komisije "Kina kao inovativni centri lokalne zajednice" ukupnim iznosom od 260 tisuća eura, od čega polovina otpada na aktivnost hrvatskih organizacija dok je projekt podržao i Hrvatski audiovizualni centar.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.