pokradeni aktovi

Akcija je trajala sat vremena: Nezapamćena krađa u Zagrebu, nestala su umjetnička djela

Foto: Marija Juza/Bernarda Cesar
Foto: Marija Juza/Bernarda Cesar
Foto: Marija Juza/Bernarda Cesar
Foto: Marija Juza/Bernarda Cesar
Foto: Marija Juza/Bernarda Cesar
Foto: Marija Juza/Bernarda Cesar
17.05.2023.
u 17:15
Izložba "Opasno crvena" nastala je u suradnji fotografa Željka Koprolčeca i Duška Šibla, u organizaciji Izložbenog salona Izidor Kršnjavi. Svih je deset panoa u nevjerojatnom pothvatu ukradeno u noći s utorka na srijedu
Pogledaj originalni članak

Nezapamćena se krađa dogodila noćas između ponoći i jedan sat, kada su nepoznati počinitelji ukrali deset panoa s umjetničkim djelima izloženima na Trgu Republike Hrvatske u Zagrebu.

Riječ je bila o izložbi "Opasno crvena", nastaloj u suradnji fotografa Željka Koprolčeca i slikara Duška Šibla, otvorenoj 18. travnja ove godine u organizaciji Izložbenog salona Izidor Kršnjavi. Naime, kako se Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, u sklopu koje djeluje i Izložbeni salon, trenutno nalazi usred obnove od potresa, velik dio svojih programa premjestila je na druge lokacije pa i u javni prostor. 

Na izložbi bilo je predstavljeno dvadeset Koprolčecovih fotografskih aktova na koje je crvenom bojom slikarski intervenirao Šibl, a modeli prikazani na fotografijama bile su većinom balerine Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Dvadeset je radova bilo otisnuto na deset specijalnih panoa velikih formata, otpornih na kišu te zašarafljenih u metalne okvire, a tko bi se i zašto uputio u tako zahtjevan posao kako bi uklonio fotografije s izložbe koja se ionako trebala zatvoriti upravo danas, nije jasno. Je li bila riječ o zabludjelom ljubitelju umjetnosti ili pak nekome tko je smatrao da aktovi vrijeđaju moral građana, tek se treba otkriti. "Opasno crvena" po otvorenju naišla je na pozitivne reakcije medija i javnosti, no pojavile su se i kritike, poput one Udruge Vigilare, koja je na svom portalu objavila članak pod nazivom "Roditelji budite na oprezu, jer se kod HNK-a prikazuju goli akti balerina". 

Foto: Marija Juza/Bernarda Cesar

Krađa je odmah prijavljena policiji, kazala nam je kustosica izložbe Bernarda Cesar. 

- Prva faza prijave je napravljena, a očekuje nas i druga, jer smo čekali snimku nadzornih kamera Muzičke akademije koje pokrivaju tu lokaciju. Za sada znamo da se zločin dogodio noćas između 1 i 2 sata, a okolnostima, načinom na koji su počinitelji radove odnijeli i gdje su ih pohranili, bavit će se policija. Cijeli je pothvat trajao oko sat vremena, i to na takvom mjestu, u centru grada - otkrila nam je Cesar te dodala da je ovime Izložbenom salonu nanijeta velika materijalna šteta. 

- Planirali smo izložbu slati dalje na nekoliko lokacija u Hrvatskoj. Mi smo, kao što znate, trenutno u procesu obnove, iseljeni smo i moramo osmišljati alternativne izložbene prostore. Doista se trudimo oko toga i izlaganjem u javnom prostoru pokušavamo naš izložbeni rad približiti široj publici. Nezamislivo mi je da nas netko na ovaj način sabotira - kazala je Cesar koja odbacuje sve navode kako je u pitanju možda pametan marketinški trik. 

- Vrlo bih rado htjela da je samo to u pitanju! No, zaista se ne stignemo baviti takvim stvarima. Jako puno sredstava i vremena ulažemo u produkciju izložbi kako bi sve bilo na razini, i ovakav marketinški trik bi nas zbilja skupo koštao - zaključila je. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar rubinet
rubinet
12:45 22.05.2023.

Zanimljivo .Iznenađujuće. Šibl intervenirao na ženskim aktovima.