Otvoren 19. ZagrebDox

Ne treba nam umjetna inteligencija da manipulira percepcijom stvarnosti

Foto: ZagrebDox
Ne treba nam umjetna inteligencija da manipulira percepcijom stvarnosti
28.03.2023.
u 10:22
Sjajan kolažni film "Fantastičan stroj" otvorio je festival i pokazao i što se događa iza kamere
Pogledaj originalni članak

U zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema počeo je 19. ZagrebDox, na kojem neće biti govora o već zamornoj temi pandemije, ali će se itekako govoriti o drugim društvenim pitanjima, od mentalnog zdravlja mladih do toga što znači biti transrodna osoba u Hrvatskoj.

Već na otvorenju festivala prikazan je jedan od najjačih programskih aduta, film "Fantastični stroj" Axela Danielsona i Maximiliena Van Aertrycka satkan od nebrojenih fragmenata videa koji se protežu od prvih pokretnih slika u povijesti, preko početaka TV novinarstva, do ranih viralnih videa i modernih webstreaminga, uključujući one erotske.

U centru ovog emotivnog kolaža propitivanje je što nam pokretne slike rade i koliko im možemo vjerovati. To pitanje datira mnogo prije pojave naprednih alata za manipulaciju videa, umjetne inteligencije i deepfakea - već neki od prvih snimljenih filmova drsko su se poigravali s percepcijom publike: od mađioničara koji su koristili otkriće filmske montaže u kreiranju iluzija, do famozne snimke jurećeg vlaka, zbog kojeg je publika potkraj 19. stoljeća navodno panično bježala iz kina.

Neki od najpotresnijih trenutaka "Fantastičnog stroja" oni su u kojima se perspektiva okreće prema snimatelju, odnosno fotografu, pokazujući koliko je poznavanje konteksta važno za doživljaj onoga što gledamo. Posebno je pritom zanimljiv bizarni intervju s redateljicom Leni Riefenstahl, koja s ponosnim osmijehom objašnjava postupke koje je koristila za dočaravanje veličanstvenosti nacističke aparature, suprotstavljen snimkama nacističkih logora nakon oslobođenja, čiji se kroničari nisu usudili pauzirati snimanje kako ih se ne bi optužilo za manipulaciju slikom.

Roditeljima koji se već brinu što im djeca rade na internetu i kako to utječe na njihovo zdravlje posebno bi potresan mogao biti posljednji dio filma, u kojem se pokazuje naličje YouTubea i drugih servisa čiji sadržaj uz vrlo malo moderacije zaobilazi informacijski mainstream.

Pa iako se u filmu dotiču izrazito teških pitanja, uključujući ona na koja kao društvo još nemamo odgovore, Danielson i Van Aertryck zapakirali su ih u prijemčiv, na trenutke i izrazito zabavan film koji je publiku na otvorenju poveo na pravi emocionalni tobogan i najavio tjedan koji će, ne sumnjamo, biti baš takav.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
19:42 03.04.2023.

Naravno , da će UI preuzeti i sve loše karakteristike loših ljudi kada bude samostalno donosila odluke o uporabi npr. - nuklearnog oružja. Putinovi zapisi dobit' će učitavanje u oblak - UI.