Lukovdol

Nakon 47 godina na Goranovu vijencu i jedan šef države

Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
Nakon 47 godina na Goranovu vijencu i jedan šef države
21.03.2010.
u 15:10
Zbog gužve se čak i laureat Petar Gudelj jedva probio do prvog reda pretijesnog društvenog doma
Pogledaj originalni članak

Trebalo je proći čak 47 Goranovih proljeća pa da na dodjelu Goranova vijenca poezije u rodno mjesto Ivana Gorana Kovačića dođe i jedan predsjednik Republike. Skladatelj predsjednik Ivo Josipović tako je jučer bio na dodjeli glavnih nagrada Goranova proljeća u Lukovdolu pjesniku Petru Gudelju za životno djelo i Ireni Delongi za mlade pjesnike. Dolazak predsjednika u mali Lukovdol izazvao je veću gužvu nego inače, čak se i laureat jedva probio do prvog reda pretijesnog društvenog doma u Lukovdolu.

Nasljednik tradicije

Nakon što mu je Tvrtko Vuković oko vrata stavio impresivan Bakićev Goranov vijenac, Gudelj je strastveno izrekao svoju pjesmu “Kadulje ulje”. Ali, vjeran svojoj samozatajnosti, publici nije rekao ni rečenicu. No, zato je prijašnji dobitnik Goranova vijenca Milorad Stojević, ne čitajući suhoparna obrazloženja, u nekoliko rečenica skicirao važnost Gudeljeva pjesništva kao nasljednika tradicije u rasponu od Marulića do Ujevića. Stojević je istaknuo da dolazak predsjednika Republike u Lukovdol može pomoći ugledu Goranova proljeća koje je, smatra, posljednjih godina možda malo krenulo prema margini.

Za razliku od prošle godine, kada Slovenci u Lukovdol nisu poslali mladog pjesnika zbog loših odnosa Hrvatske i Slovenije, ove je godine predstavnica Župančićeve frulice izrecitirala svoju pjesmu o can-can plesu. Prije svečanosti dodjele na kojoj je imponirao nastup grupe Afion, Gudelj i Josipović posjetili su grob i spomenik Ivana Gorana Kovačića. Josipović je posjetio i muzej u pjesnikovoj rodnoj kući, kao prvi šef države koji posjećuje taj spomen na tragično preminulog pjesnika.

Manje droge

Novinarima je rekao da je i sam u osnovnoj školi bio nagrađen u Lukovdolu u kojem su priznanja za svoje pjesništvo dobivali osmoškolci i srednjoškolci iz cijele Hrvatske. Predsjednik je rekao da bi bilo manje droge i nasilja kada bi se mladi više bavili pjesništvom, slikarstvom, tj. umjetnošću i sportom, jer kultura i sport oplemenjuju mladog čovjeka. A laureat Gudelj dobio je i jedan pjesnički dar, sliku Vesne Parun i njenu novu knjigu koju je dobitniku poetesa poslala iz Stubičkih Toplica jer je Gudelj u novoj knjizi napisao i pjesmu Vesni Parun i Tinu Ujeviću. Među dosadašnjim dobitnicima su i pisci poput Miljenka Jergovića, Krešimira Bagića, Lidije Bajuk, Dorta Jagić...

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

AK
akil
21:43 21.03.2010.

Ako bolje pogledamo tko i o kome tu piše,tko se sve spominje,nije za čuditi da je Ivek \"morao\"otići tamo.Na ja,među svoje.