O Požegi

Monografija pretvorena u brevijar Helene Sablić Tomić o Požegi

Foto: arhiva VL
Monografija pretvorena u brevijar Helene Sablić Tomić o Požegi
04.06.2011.
u 13:39
Šibenski majstor fotografije (i kamere) Davor Šarić poigrao se slikovitim motivima Požege, u kojoj ima obilje crkvenih atraktivnih povijesnih zgrada te spomenika kulture, a tu je i autoportret Miroslava Kraljevića
Pogledaj originalni članak

Požega je očito grad umjetnika i grad kao stvoren za umjetnike. Tako je netom dobila i netipičnu monografiju, isklesanu od maštovitih fotografija Davora Šarića i nadahnutog teksta osječke znanstvenice Helene Sablić Tomić. Nije to prva knjiga o Požegi, ali jest izuzetna. U izdanju “Grad koji šarmira” ima pregršt važnih informacija, ali još više pritajene i maglovite urbane požeške atmosfere koju je Helena Sablić Tomić otkrivala publicističkom strašću, ali i znanstveničkom pravednošću. Tako je stvorila monografiju koja je nešto između brevijara, ali i rasne reportaže, a u kojoj autoricu u stopu prate razigrano prelomljene Šarićeve fotografije. Njega Požega ne zanima kao turistička razglednica, nego kao zbir povijesti i inspirativne sadašnjosti.

Sve tajne hedonističkoga kontinentalnog grada s burnom poviješću od Turaka preko baruna Trenka i odličnih pisaca i slikara nisu mogle biti ispričane u jednoj jedinoj knjizi, ali autorica ih je barem usput spomenula i natuknula. One koji u Požegi nikada nisu bili posve je sigurno potaknula na što brži posjet urbanom središtu koje se diči privilegijama Marije Terezije, ali i posjetom cara i kralja Franje Josipa.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.