Harry Potter

Mobitel kao čarobni štapić: čarobnjački svijet u proširenoj stvarnosti

Foto: Niantic
Mobitel kao čarobni štapić: čarobnjački svijet u proširenoj stvarnosti
24.07.2019.
u 11:59
Pogledaj originalni članak

Nakon uspješnih sedam knjiga i osam filmova te pripadajućih im videoigrica, Harry Potter postao je globalni brend, a njegovo ime, na što god bilo nalijepljeno, garantira uspjeh i gotovo da generira novac. Dok se neki raduju širenju čarobnjačkog svijeta novom pentalogijom filmova “Čudesne zvijeri i gdje ih naći”, interaktivnom stranicom Pottermore ili pomalo propalom mobilnom igricom “Hogwarts Mystery”, drugi se pitaju hoće li dječak koji je preživio poživjeti dovoljno dugo da vidi sebe kako postaje nitkov.

Zahtjevni zadaci za igrače

Najnoviji dodatak Harry Potter svemiru je “Harry Potter: Wizards Unite” (Čarobnjaci, ujedinite se) igrica, nedavno dostupna i u Hrvatskoj, a koju je razvio studio Niantic zaslužan za planetarno popularni PokemonGO, koji još uvijek sigurno drži svoje mjesto u top deset omiljenih igrica u Apple i Android trgovinama aplikacija. Kao i Pokemoni, i Harry Potter funkcionira na AR principu, točnije, u proširenoj stvarnosti. No, dok je PokemonGO revolucionirao mobilne igrice upotrebom te tehnologije, Harry Potter za svojim starijim bratom još uvijek kaska, no to nema veze s tehnologijom, već s loše razrađenom pričom i sustavom te igre. Igrati se s Pokemonima relativno je jednostavno – šetate uokolo gledajući svijet kroz ekran svog mobitela dok vam se ne ukaže neki Pokemon koji šušti u travi ili se praćaka u fontani, a kojeg potom pokušate zarobiti u svoju poke lopticu.

Svoje Pokemone možete trenirati, boriti se s drugima i to je, za potrebe ovog članka, otprilike to. Harry Potter ipak je bio malo veći zalogaj za Niantic – ponajprije zbog potrebe za razrađenom pričom koja bi uopće uvjetovala sve to šetanje po svijetu, a većina se stručnjaka slaže da za kompleksnije narative ipak trebamo pričekati daljnji razvoj AR naočala. Princip igranja je gotovo isti, ali unutar igre vi ste zaposlenik Ministarstva magije koji je na zadatku da spriječi bezjačku (nemagičnu) čeljad da otkrije magični svijet. Ponovno se dakle krećete gledajući u ekran i nadate se da ćete pronaći nešto zanimljivo, točnije, magično, a što bezjaci ne bi smjeli vidjeti – no stvar je nepotrebno zakomplicirana uvođenjem malog milijuna zadataka i mogućnosti unutar igre koji počesto nisu izvedivi, zanimljivi niti podržavaju logiku priče. Osim osnovne misije pronalaska magičnih artefakata, morate tražiti i građevine, poput staklenika, svratišta i tvrđava, susrest ćete i druge čarobnjake, a tu su i dvoboji, kuhanje napitaka, učenje čarolija, aktiviranje putoključeva i kao da to nije dosta, napredovanje u karijeri. 



Igra će se još razvijati

Najveća kritika upućena novom Harryju Potteru je ipak loš sustav punjenja rezervi magične energije. Kada u PokemonGo potrošite svoju energiju radeći određene stvari, možete je poprilično lako ponovno steći – ali Harry Potter će vas mikrotransakcijama unutar igre natjerati da tu energiju platite. Pravim novcem, a ne galeonima. Moramo ipak spomenuti da će Niantic ovu igru još razvijati i poboljšavati te da su ovime razvili AR u fantastičnom smjeru i pokazali što se sve s tom tehnologijom može napraviti, ali samo zato što nešto možemo napraviti, ne znači da bismo i morali.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

CR
crobrzic1970
12:18 06.08.2019.

Ova se igra na mobitelu. Ne igra se toliko kao što se igra igra ova: Pokemon GO.