Kome 100.000 kuna?

Mile Stojić umjesto Miljenka Jergovića u žiriju VBZ-a

Foto: arhiv vl
Mile Stojić umjesto Miljenka Jergovića u žiriju VBZ-a
28.09.2011.
u 19:26
Na deseti po redu natječaj VBZ-a za neobjavljeni roman pristiglo je 111 rukopisa. Član žirija više nije Miljenko Jergović, njega je zamijenio pjesnik i esejist Mile Stojić.
Pogledaj originalni članak

Iako je natječaj za nagradu VBZ-a za neobjavljeni roman “težak” 100.000 kuna ove godine trajao tek dvadesetak dana, u Velikopoljsku ulicu na razmeđi između Zagreba i Velike Gorice pristiglo je čak 111 rukopisa s obveznim šiframa. To je rekordan broj romana, barem kad je riječ o posljednjim godinama, ističu u VBZ-u, u kojem su odlučili zadržati izdašnu nagradu i u ovim recesijskim vremenima.

No ovogodišnji, deseti natječaj donosi i jednu bitnu izmjenu. U žiriju više nema književnika i kolumnista Miljenka Jergovića, koji je devet godina bio predsjednik žirija.  Jergović je bio i svojevrsni otac nagrade jer je njegova ideja o nagradi kojom bi se ovećom svotom nagrađivao najbolji regionalni neobjavljeni roman naišla na čvrstu podršku direktora VBZ-a Boška Zatezala. Jergović je bio i autoritet koji je medijima srčano obrazlagao ponekad i kontroverzne odluke žirija te spremno sudjelovao na dodjeli nagrada u sklopu Interlibera. Umjesto Jergovića mjesto u peteročlanom žiriju dobio je Mile Stojić, pjesnik i vrhunski esejist te publicist. Uz njega odluku će ovih tjedana donijeti i Julijana Matanović, Strahimir Primorac, Zoran Ferić i Vladimir Arsenijević, koji su već dobili rukopise na čitanje.

No sudeći po kasnijem natječaju, dodjela nagrade nikako neće biti na ovogodišnjem Interliberu, koji se održava sredinom studenog nego u nekom kasnijem terminu. Podsjetimo, prva nagrada dodijeljena je na sajmu knjiga i autora u Puli, a mnogi će se složiti da je Josip Mlakić, koji je prvi laureat VBZ-a (i to za doista hvaljeni roman “Živi i mrtvi”), apsolutno najbolji izbor dosadašnjih žirija. No nagradu VBZ-a dobivali su i pisci poput Marinka Koščeca, Davora Špišića, Nure Bazdulj Hubijar...

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

OB
-obrisani-
20:52 28.09.2011.

I Hrvoje Šalković je napisao dobar romančić....

VE
velikazmija
22:10 29.09.2011.

par puta sam pročitao članak i nemam razloga -sumljati i ono što sam njegovo pročitao -- moj zaključak negativna osoba --raja-

DU
Deleted user
22:59 29.09.2011.

velika zmija.. da si ti išta čitao, znao bi da riječ sumljati ne postoji, već se kaže-sumnjati. ne vjerujem da si i jednu njegovu knjigu pročitao-od početka do kraja. bio on simpatičan kome ili ne, činjenica je da je vrhunski pisac.