Knjiga Marine Baričević

Leksikon keramičara neopterećen generalijama, sa snagom sinteze

Vlasta Jarnjak, Ogrlica, 1989., keramika, cakljena, pozlata
Blanka Dužanec, Svijećnjak, 1934. fajansa, MUO Zagreb
Mila Petričić, Skulptura, 1965. keramika fajansa
VL
Autor
Derk
30.03.2017.
u 12:37
Marina Baričević objavila Leksikon umjetnika keramičara
Pogledaj originalni članak

Nakon što se punih četrdeset i pet godina bavi umjetnošću keramike i nakon što je objavila i “Povijest moderne keramike u Hrvatskoj”, ugledna hrvatska povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Marina Baričević osmislila je i prvi hrvatski Leksikon umjetnika keramičara. Autorica vrsna pera tako je kod naklade In.Tri objavila knjigu “Izbor kritičarke – keramika i staklo 1950.-1999.” u koju je uvrstila pedesetak umjetnika u rasponu od Malvine Borelli rođene još u 19. stoljeću do Mladena Ivančića rođenog 1969.

Knjigu koja obiluje likovnim materijalom, a krasi je i uzorita informativnost, Marina Baričević s pravom je posvetila stožernim hrvatskim umjetnicama keramike Stelli Skopal i Blanki Dužanec, ali je ispisala i sažetu povijest keramike, i to ne samo na hrvatskim prostorima. Prilozi Marine Baričević o hrvatskim umjetnicima koji su se izražavali u keramici i staklu nisu leksikonski suhoparni ni opterećeni generalijama. To su vrlo često literarno utemeljene, ponekad i dramatične kratke priče u kojima likovna kritičarka efektno i znalački procjenjuje i ocjenjuje likovne opuse umjetnika od kojih su neki na prvu izložbu čekali i više desetljeća. Među takvima su, primjerice, Vlasta Baranjai i Marta Plazzeriano.

Marina Baričević ne izbjegava ni neuralgične teme hrvatske likovne scene, npr. činjenicu da je redoviti član Međunarodne akademije za keramiku i utemeljitelj Svjetskog trijenala male keramike Hanibal Salvaro 2000. izbrisan iz članstva ULUPUH-a. Leksikon hrvatskih keramičara zorni je dokaz njihove kvalitete i razigrane kreativnosti, ali i upućenosti Marine Baričević i u tajne keramičkih tehnika. Do sada, Marina Baričević je napisala stotinjak predgovora u katalozima izložbi keramike te nije čudno da je još prije dva i po desetljeća postala i članica Međunarodne akademije za keramiku u Ženevi.•

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.