Dubrovačke ljetne igre

Krema svjetskog pijanizma trenutno se nalazi u Dubrovniku

VL
Autor
Denis Derk
06.08.2018.
u 11:06
Večeras u Kneževu dvoru recital ima ruski pijanist Daniil Trifonov, a majstorsku radionicu vodi Maria João Pires.
Pogledaj originalni članak

Dubrovnik je zahvaljujući Dubrovačkim ljetnim igrama trenutačno jedna od pijanističkih svjetskih prijestolnica. Večeras će u Kneževu dvoru prvi hrvatski recital održati ruski pijanist Daniil Trifonov, a već nekoliko dana svoju majstorsku radionicu u Dubrovniku održava slavna portugalska pijanistica Maria João Pires.

Chopinova Sonata u b-molu

Trifonov će dubrovačku publiku počastiti istim programom s kojim će 14. srpnja nastupiti i na ljetnom festivalu u Salzburgu, pa će tako izvesti i skladbe Griega, Barbera, Čajkovskog, Rahmanjinova, Schumanna i Chopina. Ruski pijanist će tako u Kneževu dvoru izvesti poznatu Chopinovu Sonatu u b-molu. Trifonov je osvojio treću nagradu na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Fryderyk Chopin u Varšavi, prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju Arthur Rubinstein u Tel Avivu te prvu nagradu i Grand Prix na Natjecanju Čajkovski u Moskvi.

Ove je godine dobio i nagradu Grammy za najbolji klasični instrumentalni solo album, a kritika ga naziva najzbudljivijim svjetskim pijanistom. Ruski umjetnik ima i ekskluzivni ugovor s Deutsche Grammophoneom, a zahvaljujući mladosti i energiji, nastupa iznimno često te ga već sljedećih tjedana očekuju nastupi i s Newyorškom i Berlinskom filharmonijom. U listopadu će Trifonova čuti i zagrebačka publika jer je dogovoren njegov nastup u ciklusu Lisinski subotom.

I laureat iz Hrvatske

I dok u Dubrovniku boravi jedan od vodećih mlađih pijanista svijeta, majstorsku radionicu zahvaljujući suradnji Igara i zaklade Kaboga održava portugalska pijanistica Maria João Pires, koja je u Dubrovnik doputovala sa svojim suradnicima Milošem Popovićem i Giuseppeom Ravijem. Radionicama projekta Partitura cilj je izoštriti glazbenu osjetljivost umjetnika te stvoriti osobni odnos s glazbom.

Dubrovačka radionica slavne umjetnice, koja je odlučila više ne nastupati, okupila je mlade glazbenike iz Poljske, SAD-a, Tajvana i Hrvatske, i to šest aktivnih polaznika, dva pasivna i tri slušača u dobi od 17 do 32 godine. Tijekom proteklog vikenda radionice su bile otvorene za javnost, a završni će se koncert održati 7. kolovoza u Kneževu dvoru. Ne treba zaboraviti ni da je ovih dana u Kneževu dvoru recital imao i lanjski pobjednik natjecanja Busoni Ivan Krpan iz Zagreba. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

UJ
ujo41
20:27 07.08.2018.

kak ste počeli bez mene evo popijem još 2-3 pa dolazim

PL
Plavsavzut
12:53 06.08.2018.

"Krema svjetskog pijanizma.." a ko bi slušao trijezan.. 🤣