završna izložba ALU

Korona i potres kao inspiracija: kako su studenti Akademije preživjeli najizazovniju godinu dosad

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Josip Regović/Marko Lukunić/PIXSELL
U petak 18. rujna na dvije lokacije u Zagrebu, Ilica 85 i Jabukovac 10, otvorena je izložba završnih radova studenata Akademije likovnih umjetnosti.
Foto: Josip Regović/Marko Lukunić/PIXSELL
Foto: Josip Regović/Marko Lukunić/PIXSELL
21.09.2020.
u 11:26
Do utorka se u Ilici 85 i na Jabukovcu može pogledati završna izložba studenata zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.
Pogledaj originalni članak

Kada smo lani posjetili otvaranje završne izložbu studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, sve je pucalo od slavlja. Prekrasno dvorište njihove glavne zgrade u Ilici 85 bilo je dupkom puno ljudi koji su se ispred gostili hranom i pićem, a unutra najboljim radovima zagrebačkih studenata. Ovog petka, zbog jasnih nam razloga, nije moglo biti. No to ne znači da je atmosfera na ALU bila išta manje ugodna, a nije manjkalo ni posjetitelja. Najbolji završni radovi studenata svih odsjeka mogu se pogledati do utorka u Ilici, ali i u Akademijinu prostoru na Jabukovcu.

A kada smo prošli već uobičajenu kratku i bezbolnu proceduru mjerenja temperature i upisa na porti Akademije, mogli smo do mile volje razgledati izložbu. Ove godine, kaže nam dekan Tomislav Buntak, ipak je nešto manja, jer u potresu je stradao velik dio zgrade. Zbog toga će i studente u nadolazećem semestru, dok se sve ne obnovi, morati premjestiti na razne lokacije po gradu.

– Prošle dvije sezone imali smo velike završnice, a ove godine planirali smo tulum do zore i tako nas zezne život... Svejedno, odaziv je odličan – rekao nam je Buntak.

A dok smo se šetali izložbom, susreli smo i tri brucošice s grafike, a najviše nas je zanimalo kako su se one uspjele snaći i izgurati prve fakultetske dane u ovoj ludoj godini koja je počela štrajkom, a nastavila se pandemijom uz potres kao šlag na torti.

­– Kada je počela karantena, dobivali smo zadatke iz umjetničkih predmeta. Radove smo morali fotografirati, slati profesorima te smo dobivali povratne informacije. Teorijska predavanja imali smo online – objasnile su nam Matija Kovačević, Marta Dolenčić i Maja Perak te dodale da su profesori prema njima bili maksimalno korektni, ali slažu se da internet ne može zamijeniti pravu stvar.

Slično misli i ekipa s diplomskog studija slikarstva, koju smo u veselom raspoloženju zatekli u dvorištu. Ipak, oni su inspiraciju za svoje završne radove pronašli upravo u krizi.

– Dok je trajala karantena, uhvatila sam se motiva prozora i zgrada, zapravo pogleda iz svog kreveta. Crtala sam i skicirala ruševine nakon potresa. Otkad me “prodrmalo”, počela sam malo više obraćati pozornost na svijet oko sebe – kazala je studentica Dora Kuzmić.

– Bila sam depresivna i zatvorena u kući na selu. Na svu sreću dobila sam psa kojeg sam vodila u šumu šetati i na glas mu čitala knjigu “Siddhartha” Hermanna Hessea, a onda sam to i naslikala. I to je izloženo na završnoj izložbi – nadovezala se Hana Hanak.

– Stvarno si psu čitala knjigu? – pitali su je kolege uz smijeh.

– Da, cijelu je pročitao. Zato je tako pametan – našalila se ona.

Dosadno nije bilo ni Mateju Vukoviću, kiparu koji se upravo sprema diplomirati.

– Sve sam radio u 3D programima. Jako mi je dobro došao taj period u kojem jednostavno nisam imao izbora i morao sam to naučiti. Osmislio sam dosta stvari, diplomski, pa i nekoliko izložbi. Stalno sam radio i nisam očajavao. Zapravo, možda sam više radio nego tijekom studiranja – priznao nam je Vuković, čiju ćemo interaktivnu instalaciju, rad na kojem će diplomirati, imati prilike vidjeti na izložbi kasnije ove jeseni.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.