Phil Grabsky

Klasičari su zanimljiviji, ali Jaggera ne bih odbio

Foto: 'Fotodesk /Vecernji list'
Klasičari su zanimljiviji, ali Jaggera ne bih odbio
09.08.2011.
u 22:30
Trenutačno radim film o Haydnu, a sljedeće godine planiram obraditi Chopina, ako budem imao novca
Pogledaj originalni članak

Kako je Phil Grabsky s filmom „In Search Of Beethoven“ lani postao pobjednikom prvog festivala glazbenih dokumentaraca u Starigradu Paklenici, organizatori su mu namijenili status prijatelja festivala. Na ovogodišnjem izdanju festivala, koji se održava do 12. kolovoza, ovaj britanski redatelj poznat po hvaljenim dokumentarcima o glazbenim klasičarima (Beethoven, Mozart), ali i o Muhamedu Aliju, katastrofi u Černobilu i drugim temama, dolazi kao poseban gost.

– Oduševljen sam zbog lanjske nagrade za „U potrazi za Beethovenom” i jako mi je drago što dolazim. Britanska je kinematografija toliko usmjerena na Zapad i Ameriku, a trebala bi ostvariti puno bolje kontakte, kulturne i financijske, s našim europskim prijateljima – kaže redatelj koji nimalo ne skriva da ga „klasičari“ intrigiraju puno više od rokera.

– Djela Beethovena, Mozarta, Haydna, Chopina primjeri su što ljudski rod može postići kada je najbolji i najkreativniji. Stvorili su iznimna djela umjetnosti, ne jednom, ne dvaput u svojim životima, nego na desetke puta. Rock i suvremena glazba također su puni predivnih i kreativnih muškaraca i žena, ali moji su interesi na drugoj strani. Naravno, kada bi mi netko došao s budžetom (koji je uvijek noćna mora) i pitao me bih li radio film o Micku Jaggeru, o tome bih razmislio!

Grabsky je radio i povijesnu seriju s montipajtonovcem Terryjem Jonesom.

– Među mojim je filmovima i tih šest filmova s Terryjem Jonesom. On je povjesničar i komičar, pa sam mu pristupio znajući da bi njegov golemi intelekt i mogućnost komunikacije s publikom bili odlični za TV. I bili su!

Trenutačno Grabsky ima u pripremi novi glazbeni portret.

– Radim film o Haydnu, sada smo u fazi montaže. Njegova glazba, koja je utjecala je na Mozarta i Beethovena, toliko je uzvišena. Sljedeće godine planiram raditi Chopina. Nemam novca da to učinim, ali hoću nekako.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.