Premijera u Gavelli

Kazališnoj verziji hit-filma 'Kako je počeo rat na mom otoku' nedostaje duhovitosti i katarze

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Kazališnoj verziji hit-filma 'Kako je počeo rat na mom otoku' nedostaje duhovitosti i katarze
05.10.2018.
u 08:44
Dražen Ferenčina i Željka Udovičić Pleština svjesni su da 2018. nije 1996., ali to se vidi tek na kraju predstave
Pogledaj originalni članak

Tajna uspjeha filma “Kako je počeo rat na mom otoku” Ive i Vinka Brešana je u katarzi. Učinak je bio takav da smo se Domovinskom ratu, ne tako davno od njegova početka mogli i smijati. Smijali smo se vlastitoj naivnosti, ali i naravima koje je ovaj kreativni dvojac besprijekorno ugradio u film. Ta ista katarza trebala je biti i glavni sastojak filmske priče prenesene na kazališnu scenu, u predstavi koju su u koprodukciji napravili HNK Šibenik i kazalište Gavella, a čiju smo zagrebačku premijeru vidjeli 3. listopada.

No Hrvatska 2018. znatno se razlikuje od Hrvatske 1996. kada je film premijerno prikazan. Tih su razlika itekako svjesni dramaturginja Željka Udovičić Pleština i redatelj Dražen Ferenčina i smještaju ih na sam kraj predstave. Dok branitelji slave spašavanje vojnika iz JNA i razoružavanje kasarne koja je prijetila cijelom otoku, iz radioaparata odjekuju vijesti koju tu 1991. godinu povezuju s današnjim danima, a crne su da crnje ne mogu biti. Razočaranje i očaj na licima junaka jasno govore da su završili u zemlji za kakvu se nisu borili.

No sam kraj predstave nije dovoljan da bi ona funkcionirala kao cjelina. Već i sama činjenica da je riječ o tako poznatoj priči tražila je mnogo više od pukog “seljenja” u teatarski medij. Ovako smo dobili predstavu u kojoj u mraku kazališta iznova gledamo film, ali onaj kojem nedostaje ritma i strasti, a i humora koji ubada, film u kojem većina uloga prelazi tanku granicu karikature, što se u prvom redu odnosi na Janka Rakoša kao Aleksu, ali i na Franku Klarić kao njegovu ženu (onu koja kuha paštašutu).

Boris Svrtan u ulozi oca koji pokušava spasiti sina iz JNA toliko je distanciran da je teško povjerovati i motivu očinske ljubavi, dok u preobrazbi u lažnog oficira pomalo glumi samog sebe u ulozi Tita u “Spikom na spiku”.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MA
Marko1337
09:22 05.10.2018.

I filmska verzija je primitivna verzija duhovitosti, balkanski štih