"postati muško"

Kako se izboriti za svoj identitet kad te sve tjera da budeš ono što nisi

Foto: Wikipedia
Kako se izboriti za svoj identitet kad te sve tjera da budeš ono što nisi
14.06.2022.
u 12:28
Na hrvatskom je objavljena knjiga Paula Monettea, jednog od amblematskih pisaca homoseksualnog pokreta
Pogledaj originalni članak

Američki pisac Paul Monette za autobiografsku knjigu "Postati muško" 1992. godine dobio je američku Nacionalnu literarnu nagradu u publicističkoj kategoriji. To zanimljivo i odlično napisano djelo ovih je dana objavljeno i u Hrvatskoj, 30 godina nakon premijernog izdanja. Taj intrigantni roman s engleskog je preveo Marin Popović, uredio Zoran Maljković, a objavile Petrine knjige. Monette je jedan od amblematskih pisaca homoseksualnog pokreta koji je (pre)poznat i po svojim literarnim obradama AIDS-a. Od te mu je bolesti, uostalom, umro dugogodišnji partner Roger Horwitz, a imao je samo 41 godinu. Od iste je bolesti umro i Monette kad mu je bilo 50, ali je iza njega ipak ostao opus od šest romana i tri zbirke poezije. U opsežnom romanu "Postati muško", Monette se bavi istraživanjem vlastite seksualnosti od mlađih dana do svojevrsnog "izlaska iz ormara" nakon studija, kada je konačno prihvatio svoj homoseksualni identitet i prestao se truditi oko heteroseksualnog imidža.

Cijela se knjiga u osnovi svodi na opisivanje i kontekstualiziranje dirljivih pokušaja mladog Paula da se othrva svojim seksualnim porivima koji su ga nezaustavljivo privlačili muškarcima svih dobi i različitog stupnja obrazovanja i karaktera. U tim pokušajima mladi Monette, antitalent za sport kojega je obrazovni sustav stalno tjerao na blisko druženje s mladim, dobro građenim dječacima i momcima, te zapaljivim zrelijim muškarcima s jakim homoseksualnim apetitom, bori se i s roditeljima i s licemjernom okolinom, ali i sa samim sobom, kako bi ostavio dojam običnog i normalnog dečka kojega zanimaju djevojke i koji se želi skrasiti u tipičnoj američkoj obitelji s djecom. Zbog te borbe vrlo se često osuđuje na duga razdoblja seksualne apstinencije, što ga dovodi i do psihičkih problema i autodestrukcije koja ipak ostaje pod kontrolom, djelomično i zato što traži i dobiva stručnu pomoć. No, "Postati muško" je i knjiga u kojoj se Monette bavi američkim sustavom kapitalističkog obrazovanja koji baš i nema milosti prema siromašnima, niti prema manjinama bilo koje vrste. Naravno, to je Amerika iz pedesetih, prilično konzervativna zemlja u kojoj još traje lov na komuniste i u kojoj se priprema teren za nekažnjeno ubojstvo J. F. Kennedyja. Prava američke LGBT zajednice još su u povojima, iako bujna seksualnost uvijek nalazi put do ekstaze. No, Paul se trudio pobjeći od dječačkih hrvačkih sadomazohističkih igrica koje su ga fatalno privlačile i automatski udaljavale od vlastite obitelji. Ipak, puno prije nego što je pronašao prve ženske partnerice, s kojima je ostvario burne ljubavne odnose, okušao se u muškoj ljubavi, često se zaljubljujući u umjetničke tipove slične sebi. A kada je postao profesor i pedagog, našao se i u ulozi idola svojim učenicima i studentima, od kojih su ga neki pokušali navesti na tanak led, zloupotrebljavajući njegovu naivnost i prostodušnost, ali i nezadrživu erotsku strast koju vrlo često nije mogao kontrolirati i koja ga je mogla odvesti u propast.

Ali, Monette je dugo čekao i dočekao životnu ljubav, a to ipak nije bila ni poezija ni život za književnost i od književnosti, nego markantni muškarac kojem se potpuno prepustio. No, nikada nije izgubio umjetničku kreativnu nit koja ga je i odvela u posvećene literarne vode, iako je u životu imao i teških trenutaka kada je u džepu imao nekoliko dolara te uređivao interijere dokonih američkih bogatašica koje su voljele slušati vrckastog pjesnika koji je bio ne samo tugaljiv i dramatičan, nego i duhovit, uvijek spreman na dugotrajne ispovjedne lamentacije. U opisivanju fizičkih iskustava Monette je prilično direktan, ali ne stavlja ih u prvi plan. Puno se više posvetio minucioznom psihologiziranju, pa i analiziranju svoje na mahove homoseksualne, ali i heteroseksualne, pa i biseksualne pozicije. No, pišući o sebi, Monette je opisivao Ameriku i njezine ambivalentne likove, ali i društvene mijene koje su bile brutalne i iznimno brze te su u samo nekoliko godina iz temelja promijenile američko društvo i njegove postulate. A onda je ta američka slobodarska praksa preplavila cijeli svijet, ali to je jedna sasvim druga priča čija je aktualnost neupitna i u SAD-u i u svijetu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.