Bez dlake na jeziku

Juka: Smeta mi koncept ženskog omnibusa, pa ne režiramo spolom!

Foto: ''
Juka: Smeta mi koncept ženskog omnibusa, pa ne režiramo spolom!
14.07.2010.
u 18:35
Idem na festival u Puli jer je dio moje tradicije, kinematografije kojoj pripadam, ali jako mi je žao što je srozan na to na što jest.
Pogledaj originalni članak

Nakon što je u dijelu medija već izazvao pozornost jer sadrži scene u kojima Nera Stipčević vodi ljubav s dečkom Lane Klingor, došao je red da se o filmu "Neke druge priče" govori i na nešto ozbiljniji način. Omnibus od pet regionalnih priča, koji će biti prikazan na pulskom festivalu u konkurenciji koprodukcija, tematizira trudnoću kroz prizmu pet redateljica.

Ivona Juka, autorica hrvatske priče, nagrađivana za izvrsni dokumentarac "Što sa sobom preko dana", nimalo ne krije da u konceptu isključivo "ženskog omnibusa" nije vidjela osobit smisao, ali se iz tona i potvrđuju glasine da suradnja sa srpskim producentom Nenadom Dukićem nije bila uzorita:

Producent pegla gaćice

– Nenad Dukić je prišao mojoj sestri, producentici i meni i rekao nam da bi volio napraviti omnibus sastavljen od pet kratkih igranih filmova, ali sa ženskim autorima. Nije ulijevao povjerenje, do ovog filma nije ništa producirao, a osim toga ne volim getoizaciju, filmovi se ne režiraju spolom. Nečije slamke da napravi film s pomoću neke nategnute teze „evo, vidite, žene s Balkana stvaraju, dok su muškarci ratovali, rušili.." Zar su ljudi zaboravili Biljanu Plavšić? Ne volim ta uopćavanja jer su lažna. I tada smo za vrijeme Canneskog festivala otkrile se da je Nenad vrlo zanimljiv tip. Voli peglati ženske gaćice. Ozbiljno. I tako nas je kupio. Rekle smo, ako ovako dobro pere i pegla gaćice, onda će... hm... što? Ne sjećam se više, nije važno, ženska intuicija. I nek netko kaže da je nerazumna. Snimili smo film. Ipak. Ne zbog intuicije. Usprkos intuiciji.

U Jukinoj priči Nera Stipčević glumi junakinju Sonju s teškom dilemom trebaju li ona i muž zadržati trudnoću zbog razloga koji, poštujući želju autorice da se motiv ne otkriva jer na njemu počiva napetost priče, zasad ne treba otkrivati.

– Svi moji filmovi su uvijek, barem u polazištu, iz nekih mojih demona. Sonja je svoja. Ima svoj integritet i čak problem kad se treba prilagoditi tuđim predodžbama, ali ne zato što neće, već zato što ima svoj svijet; svoje interese, svoja razmišljanja, svoje vizure. Nije prazna. Nimalo "politički korektna" osoba. Naprotiv, vrlo često je u sukobu koji ne planira, ali jest, jer ne pleše onako kako dugi sviraju, a nalazi se u situaciji kad i te kako treba najbliže, a ti najbliži, svi, imaju u glavi svoj nacrt za nju! Ona je ono što mnogi oko nje nisu, pa ljude poput nje etiketiraju kao "konfliktne", "teške", "lude".

Dijele nagrade šakom i kapom

Uoči odlaska na Pulski festival Juka ne očekuje ništa posebno, i to dosta slikovito daje do znanja.

– Idem na taj festival, jer je dio kinematografije kojoj pripadam, ali beskrajno mi je žao što je srozan na to na što je srozan. Smiješno je da se u konkurenciji nekoliko filmova dijele šakom i kapom nagrade kojih brojčano ima kao na dodjeli Oscara. Idem u Pulu na tulum koji mi organiziramo za ekipu i za sve one koji su nam pomogli da ovaj film napravimo. Naravno, pozvani su i svi koji se žele zabaviti i proslaviti s nama završetak ove priče.

Uz hrvatsku priču Ivone Juke, omnibus "Neke druge priče" sadrži slovensku priču Hane Slak o časnoj sestri koja ostane trudna umjetnom oplodnjom, koja je možda i najbolja. U srpskoj priči Ane Marie Rossi žena nakon pokušaja samoubojstva završi u istoj bolničkoj sobi s kriminalcem koji je slučajno ubio njezina muža. Redateljica bosansko-hercegovačke priče Ines Tanović snimila je pomalo tanku priču o Sarajliji čija djevojka unproforka ostane u drugom stanju i kani otići na misiju u drugu zemlju. U makedonskoj priči novopečenoj majci prigovaraju na narkomanskoj prošlosti da bi joj mogli uzeti dijete i dodijeliti ga lokalnom moćniku.

Nakon projekcije u Puli film će imati službenu premijeru i u kinodistrubuciju u Hrvatskoj ide sredinom listopada, a očekuju ga i gostovanja na stranim festivalima.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.