muzej vode u splitu

Izloženi dijelovi slavne Bajamontuše i najstarija splitska antička vodovodna cijev

Foto: Muzej grada Splita
Izloženi dijelovi slavne Bajamontuše i najstarija splitska antička vodovodna cijev
20.05.2021.
u 10:06
Povodom Međunarodnog dana Muzeja, u Splitu otvorena je izložba "Muzej vode u Splitu".
Pogledaj originalni članak

U preuređenoj zgradi iz 1879. koju je koristilo poduzeće “Vodovod i kanalizacija”, u povodu Međunarodnog dana Muzeja otvorena je izložba “Muzej vode u Splitu”, čime je grad dobio novi muzejski prostor.

Autor izložbe je kustos Muzeja grada dr. sc. Marijan Čipčić, koji je objasnio da izložba prikazuje povijesni razvoj vodoopskrbnog sustava u Splitu, i to u zgradi na čijem je pročelju jedini prikaz cara Dioklecijana. Osim panoa i informativnih fotografija izloženi su i fragmenti uništene Monumentalne fontane (Bajamontuše), njezina maketa i najstarija antička vodovodna cijev, a posjetiteljima je na raspolaganju i dvojezični katalog. Ideja o pretvaranju povijesne zgrade vodospreme u izložbenu datira odavno. Još se dr. sc. Duško Kečkemet u povodu 100. obljetnice obnove Dioklecijanova vodovoda 1980. založio da se ta zgrada prenamijeni za kulturne svrhe.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara podsjetio je da su uložena velika sredstva u splitsku kulturnu infrastrukturu: obnovljen je Hrvatski dom, na Trgu hrvatske bratske zajednice otvorena je Koncertna dvorana “Ive Tijardovića“, obnovljena je Stara gradska vijećnica, Mletačka kula i gradski bedemi.

– Takva ulaganja u kulturu grada nisu zabilježena još od vremena gradonačelnika Zvone Puljića – rekao je gradonačelnik. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.