vukovar

Izložen dio Zbirke Bauer

Foto: Branimir Bradarić
Zbirka Bauer
Foto: Branimir Bradarić
Zbirka Bauer
Foto: Branimir Bradarić
Zbirka Bauer
Foto: Branimir Bradarić
Zbirka Bauer
03.05.2015.
u 11:28
Zbirka Bauer broji 2742 umjetnine, a u njoj se nalaze brojna djela poznatih domaćih umjetnika
Pogledaj originalni članak

Do kraja godine u nekadašnjoj zgradi sjemenske stanice, koja se nalazi u okviru Gradskog muzeja Vukovar, biti će izložen stalni postav Zbirke Bauer koja sadrži najcjelovitiji presjek moderne hrvatske umjetnosti s kraja 19. stoljeća i prve polovice 20. stoljeća. Kao uvod tome Gradski muzej je, u zgradi Oranžerije, otvorio izložbu Zbirka Bauer u susret stalnom postavu – Izložen je dio zbirke koji je bio na restauraciji. Zbirka Bauer broji 2742 umjetnine, a u njoj se nalaze brojna djela poznatih domaćih umjetnika.

Zbirka Bauer i Galerija umjetnina Vukovar nastala je sukcesivnim donacijama Vukovarca Antuna Bauera i njegove supruge Antonije. Prvih 110 slika i skulptura za Zbirku Bauer i buduću Galeriju umjetnina, kao donacija Gradu Vukovaru, stiglo je u Gradski muzej Vukovar 1948. godine, a fundus se povećavao sve do smrti donatora 9. travnja 2000. godine, rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić. Govoreći o zbirci i planovima muzejski savjetnik Zdravko Dvojković, koji je i voditelj Zbirke Bauer, rekao je kako se radi o neprocjenjivoj zbirci koja predstavlja jednu od najvrjednijih cjelina hrvatske moderne umjetnosti, a da se unutar nje nalazi nekoliko pravih „bisera“.

– U Domovinskom ratu 1991. godine uništeno je ili nestalo 327 eksponata. Među njima su i značajna djela Ivana Meštrovića za kojima tragamo putem Interpola, rekao je Dvojković. Posjetitelji izložbe imat će priliku pogledati djela Vlahe Bukovca, Ivana Meštrovića, Nikole Mašića, Bele Csikosa-Sessie, Gabrijela Stupice… Prati je i multimedijalna prezentacija restauracije umjetnina kao i improvizirana radionica s prikazom procesa restauracije oštećene skulpture i rama za slike.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.