Tehnički muzej

Izložba maketa "Oluja u minijaturi"

Foto: arhiva
Izložba maketa "Oluja u minijaturi"
15.10.2012.
u 10:55
Želja organizatora je da pomoću prigodnih maketa približi djeci i odraslima Domovinski rat i vojno-redarstvenu operaciju sagledanu s tehničkog aspekta uklapajući je istodobno u povijesni kontekst zbivanja
Pogledaj originalni članak

Tehnički muzej i udruga Signum laudis (udruga za promicanje povijesti, umjetnosti i tehničke kulture) organiziraju izložbu maketa, diorama i vinjeta s popratnim sadržajima na temu Domovinskoga rata Oluja u minijaturi koja se otvara u četvrtak 18. listopada od 18 sati u Tehničkome muzeju.

Podsjećajući na najvažnija zbivanja i uspomene nastale u nezaboravno-povijesnoj vojno-redarstvenoj operaciji Oluja u Domovinskom ratu želja organizatora je da pomoću prigodnih maketa približi djeci i odraslima Domovinski rat i vojno-redarstvenu operaciju sagledanu s tehničkog aspekta uklapajući je istodobno u povijesni kontekst zbivanja. Na taj način pristupa se popularizaciji maketarskog hobija kod djece i mladeži te osjećaja za nacionalni identitet.

Na izložbi će se izložiti 35 maketa, prezentirajući borbena sredstva na kopnu, vodi i zraku. Od maketa na kopnu bit će izloženi oklopni transporteri, oklopna vozila, improvizirana oklopna vozila i tenkovi. Od maketa u zraku prikazani su razni avioni i helikopteri. Operacije na Jadranu bit će predstavljene maketom raketne topovnjače RT011 Kralj Petar Krešimir IV. i TČ 51 Vukovar. Svaka maketa-izložak napravljena je na temelju autentičnih fotografija te dostupnog arhivskog gradiva.

Autor koncepta i idejno-likovnog postava ujedno je i predsjednik udruge Signum laudis Tihomir Bregar.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.