antun maračić u galeriji SC

Izložba Zlatna žila - od praznih izloga do masovnih stanica za otkup

Foto: Antun Maračić
Izložba Zlatna žila - od praznih izloga do masovnih stanica za otkup
19.02.2021.
u 11:13
Izložba fotografija Zlatna žila autora Antuna Maračića otvara se u Galeriji SC 19. veljače.
Pogledaj originalni članak

Izložba fotografija Zlatna žila autora Antuna Maračića održat će se u Galeriji SC od 19. veljače do 5. ožujka. Izložba se u petak, 19. 2. može pogledati od 18 do 21 sat, a nakon toga radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

- U materijalu ove izložbe 'zlatna žila' se manifestira  kao linija različitih varijacija motiva uglavnom doslovno vezanih za zlato i proizvode od zlata. No tim je motivima zajednička suprotnost izvornom značenju termina, negativni predznak te dosljedno – ironična intonacija. Jer, umjesto akumulacije materije iz naslova, riječ je o njezinu  nestajanju, odsutnosti. Najraniji radovi nastaju u 90-im godinama prošlog stoljeća, početkom i za vrijeme rata, kada je iz zlatarskih izloga bio uklonjen sav dotad izlagan nakit, a ostali su samo prazni stalci za ogrlice, prstenje, naušnice... Dvadesetak godina poslije, bez primisli na njegovanje tematske linije, opet se pojavljuje zlato. Drugim  povodom i vizualno u posve različitom, ovaj put 'bučnom' izdanju, no također u procesu svoje evaporacije, odnosno – tranzicije. Sredinom 2000-ih, naime, u Zagrebu i u drugim hrvatskim gradovima dolazi do masovne pojave stotina stanica za otkup zlata - stoji u najavi izložbe. 

Antun Maračić rođen je 1950. godine u Novoj Gradiški. Diplomirao je predmet likovne umjetnosti na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu, te slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 1976. do 1979. bio je suradnik Majstorske radionice Ljube Ivančića i Nikole Reisera. Kao multimedijalni umjetnik priredio je pedesetak samostalnih i sudjelovao na stotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu te izveo više vlastitih akcija i performansa. Kao autor kustos osmislio je i postavio velik broj izložbi domaće i međunarodne umjetnosti u galerijama diljem Hrvatske. Autor je mnogih tekstova o umjetnosti, a ostvario je i više televizijskih priloga o suvremenim hrvatskim umjetnicima. Dobio je više nagrada za svoj rad. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.