Zabranjena ljubav

Iz lektire su izbacili roman o ljubavi Izraelke i Palestinca

Foto: Thinkstock
Iz lektire su izbacili roman o ljubavi Izraelke i Palestinca
02.01.2016.
u 07:00
Obrazloženje: "Tema o intimnom odnosu Židova i nežidova prijeti identitetu izraelske etničke skupine i ohrabruje asimilaciju"
Pogledaj originalni članak

Dvije godine nakon objavljivanja romana "Geder Chayah" (Živica) književnice Dorit Rabinyan, koji je dobio nagradu Bernstein izraelskog saveza nakladnika, izraelsko ministarstvo obrazovanja izazvalo je lavinu kritika jer je taj roman o ljubavi Izraelke i Palestinca izbacilo iz školskog kurikuluma.

U obrazloženju odbora koji sastavlja kurikulum ističu kako tema o "intimnom odnosu Židova i nežidova prijeti identitetu izraelske etničke skupine i ohrabruje asimilaciju". Iako autorica nije nigdje spomenula da su likovi stvarni ili izmišljeni, i Palestinci i Izraelci su uvjereni kako ti likovi u stvarnosti postoje. Odluka ministarstva izazvala je lavinu kritika nastavnika i književnika. Pisac Haim Be'er zabranu je nazvao "opasnom", a njegov kolega Sami Michael "crnim danom za hebrejsku literaturu". Autorica romana Dorit Rabinyan kazala je da knjiga nimalo nije provokativna i pozvala je ministra obrazovanja Naftalija Beneta, iz ultranacionalističke židovske stranke Dom, da je pročita.

"Možda ministarstvu obrazovanja smeta dijalog s onim drugima ili način na koji je moj junak svladao prepreke u izraelsko-palestinskoj realnosti", rekla je Rabinyan (43).

I Palestinci i Izraelci vjeruju da je knjiga zabranjena zbog sve učestalijih ljubavnih veza između Izraelaca i Palestinaca. Naime, prošle godine sklopljeno je desetak brakova između Izraelaca i Palestinaca.

>> 'Palestinke iz Gaze ne vole Izrael, ali na arapskom glume Anu Frank za koju do sada nisu ni čule'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
07:25 02.01.2016.

Trebali su kao i nasi crveni kmeri poslati udzbenik u beograd kod chetnickog vojvode na recenziju