"Unterstadt"

Ivana Šojat-Kuči dobitnica književne nagrade K. Š. Gjalski

Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Ivana Šojat-Kuči dobitnica književne nagrade K. Š. Gjalski
14.10.2010.
u 15:03
Roman ove 40-godišnje Osječanke pripovijeda priču građanske obitelji njemačkih korijena u Osijeku od početka do kraja 20. stoljeća.
Pogledaj originalni članak

Ivana Šojat-Kuči za roman "Unterstadt" dobitnica je ovogodišnje književne nagrade K. Š. Gjalskog. Roman ove 40-godišnje Osječanke pripovijeda priču građanske obitelji njemačkih korijena u Osijeku od početka do kraja 20. stoljeća. Kroz likove žene u obitelji i sukob generacija prikazuje svijet u kojem se često, zahvaljujući i bizarnim igrama sudbine i pogrešno odabranim kartama, događaju najgore ili najbolje moguće stvari.

Kako je na konferenciji za novinare rekla članica prosudbenog povjerenstva Sofija Keča, to je roman o obitelji i gradu pisan u maniri najboljih i najvećih modernističkih romana. Od 45 djela hrvatskih autora pristiglih na ovogodišnji natječaj za nagradu Gjalski, prosudbeno povjerenstvo u kojem su bili Stipe Botica, predsjednik, te Ivan J. Bošković, Antun Pavešković, Ingrid Lončar i Sofija Keča u uži izbor uzeli su tri rada – uz "Unterstadt" i poetsku priču Zvonimira Majdaka “Povratak sudbini” te roman Josipa Mlakića “Ljudi koji su sadili drveće”. Sofija Keča rekla je kako za roman "'Unterstadt' nije bilo nikakve dvojbe pri izboru i od povjerenstva je dobio maksimalnih 25 bodova."
 
Na jučerašnjoj konferenciji za tisak gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek i Tihomir Vrančić, predsjednik Upravnog odbora ove kulturne manifestacije, predstavili su i program ovogodišnjih Dana K. Š. Gjalskog. Manifestacija se otvara u ponedjeljak izložbom umjetnina iz donacije Vatroslava Matijaša u Velikoj galeriji na Zivtovom trgu. U utorak je dodjela Male nagrade Gjalski za učenika osnovnih škola te fotoradionica i izložba fotografija, a navečer u 19.30 sati u Multimedijalnom centru i kazališna predstava Lele Margetić i Pere Kvrgića “Stilske vježbe” kazališta Planet art.

U srijedu se program nastavlja likovnom i radionicom kreativnog pisanja te promocijom fotomonografije “Zabok u slikama”. U četvrtak je dodjela nagrade Gjalski za srednjoškolce te nastupi grupe Generacijski jazz i koncert Dua Corde. U petak je promocija knjige Marije Gračeković "Tražim nekog dječaka" i knjige literarnih i likovnih radova učenika iz Poreča, Zaboka i Crikvenice. Svečanost dodjele nagrade Gjalski bit će u subotu, u 17 sati.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.