Uskoro muzej

Istra i Zagreb sada su ujedinjeni oko Džamonje

Foto: 'Boris Scitar/Vecernji list'
Istra i Zagreb sada su ujedinjeni oko Džamonje
05.03.2013.
u 23:42

Jakovčić je istaknuo da je obitelj izabrala Istru za lokaciju novog muzeja našeg istaknutog umjetnika
Pogledaj originalni članak

Deset milijuna eura vrijedna darovana zbirka umjetnina Dušana Džamonje, jednog od najvažnijih kipara 20. stoljeća ne samo u našim granicama, naći će svoje mjesto u Vrsaru, u Muzeju Džamonja!

O tome su jučer u Džamonjinu zagrebačkom ateljeu, pred hrvatskim medijima, svečano potpisali pismo namjere istarski župan Ivan Jakovčić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i umjetnikov sin Fedor Džamonja. Isprepleli su ruke, zadovoljni što će, kako je istaknuo gradonačelnikov savjetnik Božo Rudež, i taj muzej, zamišljen kao centar kulture, postati važna točka na kulturnom horizontu Hrvatske kad ona pristupi Europskoj uniji.

Tri ugaona kamena

Džamonja, koji je preminuo 2009. godine, još je za života planirao gradnju svog muzeja. Čak je i prijatelju Jakovčiću detaljno tumačio gdje će što biti.

Vidjeli smo jučer na konferenciji za novinare i maketu muzeja koja odaje Džamonjin talent za arhitekturu. No od Hrvatske će dobiti i više nego što je očekivao, jer će Džamonjin muzej obuhvaćati zbirku skulptura – prije svega darovanih 365 djela – potom ljetnikovac u Vrsaru i njegov atelje u Zagrebu.

Ili kako reče gradonačelnik Bandić:

– Imamo već tri ugaona kamena. Pitanje je časti i nacionalnog dostojanstva sagraditi Džamonjin muzej, čime vraćamo i dio kulturnoga duga Hrvatskoj.

Župan Jakovčić podsjetio je da Zagreb i Istra ostvaruju puno zajedničkih programa, poput Motovunskog filmskog festivala, ili suvremenog plesa u Savičenti, no prvi put rade nešto što je od vrhunskog nacionalnog i međunarodnog značaja. Zahvalan je obitelji Džamonja za odluku da muzej bude u Vrsaru, čime se daje pečat Istri i stvara njezin identitet.

Pola stoljeća u Istri

– Cijeli je život Duško skupljao svoja djela. Nije ih htio prodavati jer ih je čuvao za muzej, pa tako imamo što pokazati i kad Unija otvara svoja vrata – rekao je Fedor Džamonja ističući još nešto važno: više od pola stoljeća Džamonja je stvarao u Istri.

Logično je da u Vrsaru bude muzej koji će se prostirati na tri tisuće četvornih metara. Trećinu će zauzeti zbirka umjetnina. Ostalo će biti javni prostor, multifunkcionalni centar. U zagrebačkom su ateljeu osim prekrasnih radova uz koje smo jučer sjedili i depoi i cjelokupna dokumentacija, knjige, privatni predmeti, prepiska – sve vrijedno razgledanja!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.